Николай Ялъмов: Криптовалутите са като тотото

5074
Николай Ялъмов: Криптовалутите са като тотото

Част от капиталите, които години наред търсиха спасение в депозитите в банки, започнаха да се ориентират и да търсят по-добра доходност.

От друга страна, за съжаление, България и региона все още не са атрактивни за този ресурс и тези клиенти търсят външните пазари, където има ликвидност и доста повече движения.

Това каза Николай Ялъмов, председател на Борда на директорите на Капман Холдинг, по време на дискусията „Лични финанси“, която беше част от 12-ото издание на финансовия форум Шумът на парите.

Според него, заради световната пандемия, част от която е реална, а друга – спекулативна, правителствата използваха момента да направят финансови разходи, които са в полза на една или друга група играчи, което доведе до напомпване на инфлацията.

„Този ресурс даде тласък на редица индустрии – доставките по домовете, онлайн продажбите на стоки и услуги, както и трансортните фирми и медицинската индустрия, като цяло. Това стана за сметка на туристическия бранш, който пострада драматично, като същото може да се каже и за търговските центрове", каза още Ялъмов.


Експертът изказа мнение, че „хората, които искат да инвестират и търсят възможности, са реализирали доста добри резултати през последните месеци“.

Той обаче каза, че в тази група инвеститори не поставя тези, влагащи пари в криптовалути, тъй като процентът на изменение в едната или другата посока са големи и по този начин този актив прилича на спортния тотализатор.

От гледна точка на регионалните пазари, имаше известно изтегляне на капитали. Нашето мнение е, че масовият инвеститор все още няма кураж да инвестира на тези пазари. България, в частност, пък вече има конкуренция и на ниво фондовия пазар, тъй като Капман вече четвърта година оперора втория фондов пазар в страната, наричан MFT SOFIA.

На него се търгуват около 30% от търговията с акции, над 50% от търговията с облигации, както и наши продукти, които ние наричаме деривати, поясни Ялъмов.

Той препоръча инвеститорите да се огледат за подценени акции в туристическия бизнес, като поясни, че 5% доходност в тази индустрия са реалистични.

От Капман очакват възстановяване на доверието към пазарите, а до края на годината от инвестиционния посредник ще пуснат и фючърси върху акции на фондовата борса.

 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2021

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

коко
# 0
00:08 | 23 August 2021
Който разиграва криптовалутите като казино и тото няма да спечели нищо от тях! Точно обратното е! Най-вероятно е да загуби всичко което е вложил!
Дамар
# 1
03:07 | 8 July 2021
Когато магаретата се отъркалят в калта и се поочистят от паразитите - може и да се пръкнат пазари в България. Ама с толкова капуши - не им остана кръв на българските магарета...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg