Нов град за $68 млрд. с цел да се превърне в следващата Силициева долина

2343
Нов град за $68 млрд. с цел да се превърне в следващата Силициева долина

© Instagram.com

Ако се движите по слънчевите брегове на австралийското Златно крайбрежие, на около 25 километра от Брисбън ще се натъкнете на Грейтър Спрингфийлд - град, който е проектиран по-различно.

Може никога да не се сте чували за него. Това, всъщност, не е изненадващо, защото градът е създаден преди по-малко от 30 години.

Това обаче не го възпира по никакъв начин и след няколко години той може да е следващата Силициева долина, твърдят от строителната компания Springfield City Group (SCG).

“Светът научи много от Силициевата долина,” казва пред CNBC основателят на Грейтър Спрингфийлд Маха Синатхамби. “Казахме си: Тя е на 85 години. Да построим по-нова версия.”


Синатхамби е мозъкът зад Грейтър Спрингфийлд, който е единственият частно построен град в Австралия и първият планиран град в страната от създаването на столицата Канбера преди повече от век.

80-годшният Синатхамби, който в продължение на 50 години строи жилищни и търговски имоти в Австралия, твърди, че най-новият му проект има за цел създаването на съвременен бизнес център, проектиран около технологиите, образованието и здравеопазването.

Сега той търси големи компании, които да му помогнат да реализира следващия етап от неговата визия на стойност 68 млрд. долара.

“Опитваме се да привлечем големи компании, като Microsoft и Google,” казва Синатхамби, допълвайки, че в момента се водят преговори с една международна технологична компания.

Хъб на иновациите за Азиатско-тихоокеанския регион

Грейтър Спрингфийлд е създаден върху площ от 7 000 акра, закупена за 6.1 млн. долара. Това е третата най-голяма планирана общност в света и до голяма степен вече е функциониращ град, за разлика от неизползваната земя, придобита от Синатхамби през 1992 г.

В града днес живеят 46 000 души, има 16 500 жилища, 11 училища, кампус на национален университет, болница и железопътна линия, която го свързва със съседен Брисбън. Според Синатхамби градът е завършен на 25%, след като получава 15 млрд. долара частно и държавно финансиране.

Необходими са обаче повече компании, за да може той да се превърне в истински хъб на иновациите в Азиатско-тихоокеанския регион и да постигне целите си за утрояване на населението и създаването на 52 000 нови работни места до 2030 г. До днес в града са създадени 20 000 работни места, според SCG.

“Искаме да стимулираме този процес с уважавани международни компании, които искат да реализират голяма печалба,” казва Синатхамби. “Не можем да се справим сами с тази огромна задача.”

"Стръвта“, както Синатхамби я определя, е местоположението на града, който предлага на компаниите да експериментират. Това включва предлагането на специално изградени съоръжения, където големи компании и малки стартиращи фирми могат да създават иновации.

Engie SA е една от компаниите, които в момента опипват почвата. През 2018 г. френската компания за комунални услуги подписа 50-годишно стратегическо споразумение за превръщането на Грейтър Спрингфийлд в първия град в Австралия с нулево нетно енергийно потребление.

До 2038 г. от Engie планират градът да генерира повече енергия, отколкото потребява, като се фокусират върху пет основни стълба - градоустройство, мобилност, сгради, енергия и технологии.

Увеличаване на инфраструктурата за електромобили, даване на приоритет на обществения транспорт, строенето на природосъобразни сгради, поставянето на слънчеви панели на всички налични покриви и запазването на 30% от земята в региона за открити зелени площи са сред различните методи, които ще се използват за постигането на това.

Компанията с умните прозорци, които ще елиминират щорите и сенницитеView произвежда умни прозорци и оценява този пазар на 1 трлн. долара

По-рано този месец базираният в Сидни стартъп Lavo избра Грейтър Спрингфийлд за производствен център за своя “първи в света” 30-годишен комплект водородни батерии, за който се смята, че може да захранва едно жилище в продължение на два дни с едно зареждане.

Работна сила, базирана на знанията

Новите бизнес дейности ще бъдат разположени в така наречения „Район на знанието“ в Грейтър Спрингфийлд. Това е основният център на заетост в града, който е проектиран с цел да привлича служители с умения, свързани с основните стълбове за развитие – технологии, образование и здравеопазване.

„Градът на здравето“ - район с площ от 128 акра, разработен заедно с Harvard Medical International, ще предоставя първокласно здравеопазване, както и хиляди работни места в медицинската сфера, казва Синатхамби.

Междувременно, разрастващата се образователна мрежа в града, която включва два нови университета и се фокусира върху коренните общности, ще възпита новото поколение професионалисти, казва той.

Синатхамби твърди, че този град на знанието ще е подарък не само за Австралия, но вероятно и за света.

Въпреки всичко, времето, в което живеем и в което се развива този проект, не може да бъде пренебрегнато. Пандемията принуди много хора да преосмислят привлекателността на големите бизнес центрове, като по някои оценки 53% от работещите в технологичната и медийната сфера в САЩ вече са напуснали или планират да напуснат големите градове заради повишаващите се разходи за живот.

Синатхамби обаче е уверен, че неговата визия за града на бъдещето в Австралия ще устои на времето и може би дори ще предостави план за развитие и на други. С фокуса си върху новозараждащите се индустрии, Грейтър Спрингвийдл изглежда се справя с пандемията по-добре от други градове, отчитайки безработица от 3.9%, в сравнение с 5.9% за щата Куинсленд.

“Ангажиран съм с това като с проект за изграждане на нация. Сега искам да дойдат партньори, които са отдадени на тази визия”, казва Синатхамби.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg