Нови съкращения удрят VR/AR звеното на Мeta

990
Нови съкращения удрят VR/AR звеното на Мeta

© Getty Images

Meta планира да съкрати известен брой служители от подразделението си Reality Labs, ориентирано към метавселената, което се занимава със създаването на силиций по поръчка, съобщават източници от компанията пред Reuters.

Служителите са били информирани за съкращенията в публикация във вътрешния дискусионен форум Meta Workplace във вторник. В публикацията се казва, че те ще бъдат уведомени за статута си в компанията до рано сутринта в сряда.

Говорител на Meta е отказал да коментира плановете на компанията за степента на съкращенията в силициевтото звено, наречено Facebook Agile Silicon Team или FAST.


Ако съкращенията са дълбоки, те биха могли да попречат на проекта на главния изпълнителен директор Марк Зъкърбърг за създаване на продукти за добавена и виртуална реалност, позволяващи достъп до набор от поглъщащи виртуални светове, известни като "метавселена", особено очилата за разширена реалност, за които той прогнозира, че "ще предефинират връзката ни с технологиите".

Meta разработва нова, по-мощна AI система Компанията майка на Facebook иска системата ѝ да надмине най-усъвършенствания модел на OpenAI


Подразделението FAST, в което работят около 600 служители, разработва персонализирани чипове, които да оборудват устройствата на Meta за изпълнение на уникални задачи и да работят по-ефективно, отличавайки ги от другите, които навлизат на зараждащия се пазар на AR/VR.

Meta се бори да създаде чипове, които могат да се конкурират с тези, произвеждани от външни доставчици. Компанията разчита на производителя на чипове Qualcomm за производството на специализирани полупроводници за своите устройства, които в момента са на пазара.

Преструктурирането на FAST се очакваше от пролетта, когато Meta нае нов изпълнителен директор, който да ръководи звеното. Освен това друго звено за производство на чипове в инфраструктурното подразделение на Meta, фокусирано върху работата с изкуствен интелект, също се сблъсква с препятствия. Неговият изпълнителен директор обяви напускането си миналата седмица, а Meta назначи друг човек, който да поеме тази роля, припомня още Reuters.

Понастоящем Meta произвежда линия хедсети за смесена реалност, наречена Quest, и интелигентни очила, разработени съвместно с производителя на очила Ray-Ban, които могат да предават видео и да разговарят с потребителите чрез нов виртуален асистент с изкуствен интелект.

Meta въвежда платени абонаменти за Facebook и Instagram в ЕС Така компанията се надява да отговори на опасенията на регулаторите, свързани със събирането на лични данни


На годишната си конференция Connect миналата седмица компанията обяви както нови версии на умните си очила, така и на ориентираната към потребителите слушалка Quest - Quest 3.

Според един от източниците компанията работи и върху по-сложни от техническа гледна точка и по-малко обемисти очила за AR, които приличат повече на обикновени очила, както и върху свързани с тях умни часовници. Първата версия на този продукт трябва да бъде завършена през следващата година, но Meta първоначално не планира да го прави широко достъпен за потребителите.

От ноември миналата година Meta е съкратила около 21 000 работни места, тъй като се опитва да убеди инвеститорите, че ограничава разходите си на фона на намаляващия ръст на приходите, високата инфлация и опасенията, че Reality Labs губи твърде много пари.

В изявление през март Зъкърбърг заявява, че по-голямата част от тазгодишните съкращения ще се случат през пролетта, но "в ограничен брой случаи завършването на тези промени може да отнеме време до края на годината".

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg