След новия данък върху лихвите от депозити, финансовият министър Симеон Дянков обяви, че обмисля да обложи и печалбите от хазарт, както и тези от сделки на фондовата борса. За спечеленото от игри обаче и в момента се плаща данък, но от хазартния оператор.

По информация на Нова телевизия данъчните експерти във финансовото министерство ще опитат да разубедят министъра за налагането на данък върху печалбите от тото, лото и други игри.

По закон хазартните оператори внасят като данък 15% от събраните залози. Ако се обложи и спечелилият, то тогава ще се стигне до двойно облагане.

Идеята данъчните да се следят печалбите от хазарт не е нова. Миналата година ГЕРБ първоначално реши те да не се облагат с данък, но да се декларират пред НАП. След това обаче идеята отпадна, тъй като по този начин биха могли да се оправдават нечисти доходи.

Само преди няколко дни Симеон Дянков обяви, че единствения доход, който не се облага, е този от лихвите в банките.

Вероятно само доходите от борсовите сделки ще последват пътя на печалбата от лихви и ще бъдат облагани с десет процентната ставка от догодина.

Планът, обаче, е да се налага данък на нетните печалби. Ако по дадена борсова сделка се отчита печалба, а по друга загуба – десятъка ще се налага върху разликата.