Десет фирми закупиха документация за участие в конкурса за продажбата на 5 881 380 акции, представляващи 79.83% от капитала на Булгартабак-Холдинг АД, информираха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Сред закупилите документи личат имената на мощни стратегически инвеститори, като Бритиш Американ Табако, Джапан Табако Интеренешънъл, Филип Морис България и корейската КТ&G Corporation.

До изтичането на крайния срок, който беше вчера в 17.30 часа, конкурсна документация закупиха:

АД “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”

АД “Камбуров и съдружници”

Кингс Табако ЕАД, Пловдив

Бритиш Американ табако Ltd, Лондон

Джапан Табако Интеренешънъл S.A., Швейцария

Си Би Фемили Офис Сървис ГмбХ, Австрия

БТ Инвест ГмбХ, Австрия

Филип Морис България ЕООД

Сайънс Капитал Мениджмънт ЛЛК, САЩ

КТ&G Corporation, Корея

От АПСК припомнят, че до 4 юли ще е срокът за представяне на документация за допускане, а до 15 часа на 29 август ще се подават обвързващи оферти.

От в. „Труд“ припомнят днес, че ДПС препъна БАТ на финалната права за сключване на сделка за Булгартабак преди 6 години.

Японската и корейските компании пък се опитват да започнат производство в ЕС, за да избегнат плащането на високите вносни мита за своите цигари.

Кингс Табако - бившата цигарена фабрика на Булгартабак в Пловдив, също обяви, че има интерес към приватизацията на холдинга. Сред финансовите инвеститори, проявили интерес, вече бе спомената и Корпоративна банка.

Преди няколко дни депутатът от левицата Румен Овчаров обвини премиера Бойко Борисов, че критериите за приватизация на Булгартабак се правят за една фирма, която трябва да спечели. Овчаров отказа да назове фирматa.