Днес на борсата бяха регистрирани емисиите на Херти и облигационната емисия на Спорт Депо.

От началото на годината на борсата са регистрирани 12 облигационни емисии, от които са набрани 185 млн. лева, стана ясно на проведена пресконференция.

Регистрирани са 11 договорни фонда, както и 8 АДСИЦ-а. На пода на борсата са били добавени още 19 емитента на акции, като от тях 14 са осъществели вторично публично предлагане и 5 първично публично предлагане.

Шестнадесет публични компании са увеличили капитала си от началото на годината, като от тях 11 са с права и 5 за собствена сметка. Набраният ресурс е 61 млн. лева от увеличението на капитала.

На проведеното в началото на тази година първично публично предлагане инвеститори закупиха едва 13 797 акции на Херти АД.

Припомняме, че дружеството планираше да предложи общо 3 млн. нови акции, с което да увеличи капитала си на 15 млн. лв.

Херти АД обяви инвестиционна програма за периода 2007-2010 г. на обща стойност 25.895 млн. лв. с акцент на 2008 г. – с планирани инвестиции от 11.764 млн. лв.

Дружеството, произвеждащо алуминиеви винтови капачки, създаде дъщерни дружества във Франция и Англия.

"Инвестиционната програма на Херти се запазва, финансира се с банкови заеми към момента", заяви Александър Юлианов, председател на УС.

Облигационната емисия на Спорт Депо е 3 млн. лева. За миналата година оборотът на компанията, предлагаща спортни стоки, е 15 млн. лева, а за тази се очаква да възлезе на 20 млн. лева.

Печалбата на компанията също се очаква да се повиши значително от 2.33 млн. лева през изминалата година на 3.5 млн. лева за тази година.

Целият пазар на спортни стоки в страната, според Красимир Цолов, изпълнителен директор на компанията, възлиза на 100 млн. лева.

В момента Спорт Депо имат седем собствени магазина, като до края на годината планират да отворят още пет, допълни Цонов.