Централен депозитар (ЦД) разработва платформа, която ще позволи на емитентите да провеждат общите събрания на акционерите в интернет. Това съобщи изпълнителният директор на институцията Васил Големански по време на събитие, отбелязващо 20-ата годишнина на ЦД.

Големански информира, че се очаква платформата да стартира през 2017 г.

Днес около 15-18% от оборота на Българска фондова борса се осъществява от чуждестранни инвеститори, отбеляза още той, като допълни, че в най-добрите си години, те са достигали дял от 60 на сто.

В последните години ние успяхме да развием инфраструктурата си, като тук той посочи системата за търговия Xetra, разработена от Deutsche Börse - новата система на Централен депозитар, чрез която се облекчава двойното листване на компаниите, както и старта на регионалната платформа SeeLink през миналата година.

„В момента платформата е на етап изграждане на връзки между посредниците от съответните страни. Само чрез разглеждане на регионалния пазар като единен можем да предизвикаме интерес от чуждестранни инвеститори".

Големански припомни и учредяването на Съвета за развитие на капиталовия пазар.

Участниците в събитието, сред които бяха и Сократес Лазаридис, зам.-председател и главен изпълнителен директор на Athens Exchange Group, Елена Петровска, изпълнителен директор на Централния депозитар в Македония и главният изпълнителен директор на Македонската фондова борса Иван Щериев, както и изпълнителният директор на Българска фондова борса Иван Такев, посочиха още два начина за повишаване на ликвидността и привличане на чуждестранни инвеститори.

От една страна – днес не са нужни много пари, за да се повиши ликвидността на малък пазар като този в България. Именно тук могат да бъдат полезни институционалните инвеститори, които да повишат ликвидността до здравословни нива, което би предизвикало интерес и от чужбина.

Вторият вариант е да се почерпи опита на Букурещ, където държавата успя да листне няколко държавни компании, върху чиито интерес да се стъпи за по-нататъшно развитие на пазара.

Припомняме, че народният представител Делян Добрев, който също така е председател на енергийната и член на икономическата комисия в парламента, заяви по време на събитието, че в следващите месеци ще има развитие по темата за излизането на големи държавни компании на Българска фондова борса.

Според него „държавата в момента е твърдо решена да развие капиталовия пазар в страната". Няма силна икономика без силен пазар, заяви още той.