22 сделки на пазара на сливания и придобивания у нас

3570
22 сделки на пазара на сливания и придобивания у нас

Пазарът на сливания и придобивания в България запазва размера си през първата половина на годината. Сделките, реализирани между януари и юни 2016 г., възлизат на 600 млн. долара - точно толкова, колкото и през същия период на 2015 г.

Броят на оповестените сделки за периода е 22, а най-активни са секторът на информационните технологии с шест реализирани сделки и този на банковите и финансови услуги с три реализирани сделки. Средният размер на осъществените в България сделки е 25 млн. долара.

Диана Николаева, лидер на отдел „Финансови консултации по сделки“ в EY България, коментира: „Тази година отбелязваме съществено раздвижване на пазара на сливания и придобивания в България. У нас има все повече компании, които са интересни за стратегическите планове на инвеститорите. Продажбите на български компании, които дават достъп до пазарен дял, стратегическо интересно технологично решение, бизнес модел или иновация, която би могла да се внедри от по-голям пазарен играч, вече не са единични случаи.“

Инвеститорите

През годините активността на стратегическите и финансовите инвеститори се редува. През първата половина на 2016 г. обаче стратегическите инвеститори определено са водещи за активността на пазара. 82% от сделките в България са реализирани точно от стратегически инвеститори. Такива са сделките за Болница Токуда и Сити Клиник, както бяха придобити от Аджъбадем Сити Клиник.

Традиционно инвеститорите на неголеми пазари, като българския, са местни компании или частни инвеститори, които познават особеностите на пазара. Тази година 45% от сделките имат местен характер – и купувачът, и продавачът са български компании.

Други 45% от реализираните сделки са входящи - с купувачи, които идват от различни от България страни. Едва 10% от сделките са изходящи – български инвеститори купуват компании навън. Макар и малко, този тип сделки са индикативни и показват, че българските компании са в етап на растеж и активно разрастване на операциите си.

„Бързо развиващите се български компании са тези с професионално управление. Доброто корпоративно управление, прозрачността и съвременните технологии движат растежа на този тип компании“, добавя Диана Николаева.

Топ 3 на най-съществените сделки в България през периода януари – юни 2016 г.

За Централна и Югоизточна Европа (ЦЮЕ)

Като цяло активността в региона на ЦЮЕ се запазва през първата половина на 2016 г. Общият брой на сделките в региона нараства едва с 1.2% спрямо същия период на миналата година, а броят на сделките е 655 спрямо 647 през същия период на 2015 г. Чехия, Турция и Полша успяват да реализират най-много сделки – съответно 194, 133 и 121. Въпреки че общият брой на сделките в региона расте, осем от страните в региона отчитат спад на активността на М&A пазара.

Чехия е основният двигател на увеличената активност на пазара на сделки в региона – броят на реализираните сделки в Чехия нараства почти двойно с общо 98%. Увеличената активност се дължи на текущата консолидация на различни сектори на икономиката в съчетание на ниски лихвени нива, силен икономически растеж и слаба местна валута.

Сделки за 14.1 млрд. долара

Общата стойност на пазара в ЦЮЕ се оценява на 14.1 млрд. долара – с 14.3% по-малко, в сравнение със същия период на 2015 г. Чехия се нарежда първа с оценка на пазара от 4.9 млрд. долара, следвана от Турция с 3.5 млрд. долара и Полша с 2.3 млрд. долара.

Най-голям растеж на пазара отбелязват Чехия и Словакия. Стойността на чешкия пазар нараства с цели 74.1%, в сравнение с миналата година, а в този в Словакия възлиза на 240 млн. долара, или със 135.8% повече от предходната година.

Инвеститорите – стратегически или финансови

78% от реализираните сделки в региона на ЦЮЕ са направени от стратегически инвеститори. Делът на финансовите инвеститори е най-висок в Гърция, където финансовите инвеститори реализират 40% от пазара, следвани от 39% в Унгария и 33% в Сърбия.

Причината за многото финансови инвеститори в Гърция  са сделките, реализирани от гръцки фондове за рисков капитал и дялови инвестиции. В Унгария сделките се случват поради увеличената активност на Европейския фонд за рискови инвестиции JEREMIE, който затвори инвестиционния си период през месец май.

Традиционно пазарът на Централна и Югоизточна Европа е доминиран от местни сделки – сделки, при които и купувачът, и продавачът са от една и съща страна. 57% от реализираните сделки са точно такива. 32% са входящите сделки (тези, при които инвеститорът е от друга държава), а най-малко са изходящите сделки – едва при 11% инвеститорът е страна от ЦЮЕ - точно толкова, колкото и през изминалата година. 

Турция, Чехия и Полша реализират най-голям брой сделки през 2016 г. извън границите си – съответно 23, 14 и 13. Най-голям дял на входящи сделки наблюдаваме в Хърватска (64%), България (45%) и Словения (45%).

Най-интересните сектори

IT и технологии

IT секторът и технологиите като цяло привличат най-голям интерес и осъществяват най-много сделки през първата половина на 2016 г. 121 са реализираните сделки, или 18% от общия брой сделки. Най-голямата сделка в сектора е покупката на базираната в Унгария платформа за видео споделяне Ustream от IBM за приблизително 130 млн. долара според източници от пазара.

Друга интересна сделка от IT сектора е придобиването на най-големия туристически оператор в Чехия Invia.cz от чешкия фонд за рискови инвестиции Rockaway за 84.9 млн. долара.

В България най-голямата сделка в IT сектора е покупката на дял в Софтуер Груп от фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital и американския фонд за рисков капитал Postscriptum.

Производство

75 са сделките, реализирани в сектора на производството през първите шест месеца на 2016 г. Най-големите сделки включват придобиването на пакистанския Dawlance от глобалния лидер в производството на стоки за дома Arcelik, собственост на турския Коч Холдинг, за 258 млн. долара и покупката на турския производител на опаковки Kaenobel Ambalaj от международния лидер в пакетирането Mondi Group за 100 млн. долара. Средният размер на сделките в сектор производство възлиза на 32.3 млн.долара.

Услуги

Общо 62 са сделките в сектора на услугите през периода януари-юни 2016 г. Най-големите сделки са покупката на компанията за авиационна поддръжка Job Air Technic AS от чешката Czechoslovak Group AS за 33 млн.долара, придобиването на чешката авиокомпания Travel Services AS от базираната в Китай CEFS China Energy Company Limited за 30 млн. долара и покупката на Grand Hotel Adriatic в хърватския курорт Опатия от хървастскатаTeri Trgovina DOO за 13 млн. долара. Средният размер на сделките в сектора възлиза на 8.1 млн. долара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg