36 млн. евро нови инвестиции и допълнителни 100 работни места ще бъдат разкрити в шуменската компания Алкомет през следващите две години.

На официална церемония по повод 35 години от създаването на завода и по случай Деня на металурга, председателят на Надзорния съвет на Алкомет Фикретр Кузуджу представи новата инвестиционна програма на дружеството за следващия двегодишен период.

Първият етап от нея предвижда монтиране на нов студеновалцов стан за валцоване на ленти и прилежащите му съоръжения и закупуване на нова иновативна преса за производство на специални алуминиеви профили.

С това дружеството ще разшири продуктовия си асортимент, задоволявайки нови потребности на строителството, хранително-вкусовата промишленост и автомобилостроенето.

Инвестицията е на стойност 36 млн. евро и се предвижда да се разкрият около 100 нови работни места в предприятието, или общо около 400 по време на изпълнение на програмата.

След завършването на цялостната инвестиционна програма се очаква общият обем на продукция да нарасне с минимум 35% при запазване на нивата на рентабилност.

„27% от БВП на страната се създават от металургията и бих се радвал, ако заплатите в сектора се увеличат не само с 50%, а дори с повече, тъй като това е една нелека дейност“, заяви в завода в Шумен министър-председателят Бойко Борисов.

900 души работят в завода на Алкомет в града и предприятието има доста добра социална политика. Освен това то е с едни от най-добрите показатели в Европа, тъй като 25% от кухненското алуминиево фолио на Стария континент се произвежда от Алкомет, посочи още премиерът.

Добрата новина е, че освен завода в Нови пазар, който беше открит преди няколко дни, още четири завода ще бъдат открити в Шумен от различни компании. Така че през април отново ще бъдем в града, обеща той.

„Турският завод е гордост както за България, така и за Турция“, заяви посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче.

„Металургията е основна промишленост на всяка държава и Алкомет е важна основа на българското промишлено производство“, добави още той.

Той подчерта, че дори в периода на стагнация търговските отношения между България и Турция са отчети ръст от 65%. Вярваме, че България я очаква добро бъдеще. Турция ще бъде един от важните партньори на страната, завърши посланикът.

Металургичната индустрия днес е водещ сектор в икономиката на страната. Произвежда продукция основно за износ, чиято стойност през 2015 г. е над 6 млрд. лева, което това представлява 13.2% от стоковия износ на България.

От всички стокови групи в износа на страната през 2015 г. цветните метали отчитат най-висока стойност - 5 млрд. лева, или дял от 11%. Българските цветни метали имат висок относителен дял и в общото производство на ЕС (28), който за медта е 15%, оловото - над 5% и 4% за цинка, домакинското алуминиевото фолио вече достига 25% от произведеното в Европа.

Алкомет е открита през ноември 1981 г. като част от тържествата по случай 1300 години от създаването на българската държава.

В резултат на непрекъснатото усъвършенстване на организацията и ефективността на труда, компанията достигна близо 25% пазарен дял в Европа в производството на домакинско фолио и осигурява препитание на близо 1000 работници.