След приключването на днешната търговска сесия, акциите на едва четири компании, търгувани на Българска фондова борса, отговарят на критериите за къси продажби и маржин покупки.

Това са Еврохолд България, Първа Инвестиционна Банка, Монбат и Химимпорт.

С най-голям среднодневен оборот за последните 20 сесии от гореизброените компании е Химимпорт (301 хил. лв.), следван от Първа Инвестиционна Банка, Монбат и Еврохолд България.

При сделките начело отново е Химимпорт, изпреварил Монбат, ПИБ и Еврохолд България.

В края на вчерашната търговска сесия от листата на компаниите отпадна Централна Кооперативна Банка, а ден по-рано и Софарма.

Останалите две компании, отговаряли на критериите, бяха Зърнени храни България и Индустриален Холдинг България.

Финансови инструменти, които могат да служат за обезпечение при извършване на маржин покупки и къси продажби и с които могат да се извършват къси продажби на територията на Република България, са финансови инструменти, допуснати до търговия на регулиран пазар, които през последните 20 сесии на регулирания пазар отговарят едновременно на четири изисквания.

Първо - с тях да са сключвани сделки на регулирания пазар най-малко през 15 сесии; второ - минималният среднодневен обем от финансови инструменти, с които са сключени сделки на регулирания пазар, е не по-малко от 5000 броя; трето - среднодневният брой сключени сделки на регулирания пазар е не по-малко от 30 и четвърто - произведението от броя финансови инструменти от дадена емисия и цената на затваряне за последния ден на търговия с този финансов инструмент на регулирания пазар е не по-малко от 20 млн. лв.

НаименованиеСреднодневен оборотСредно дневен брой сделкиЕврохолд България7424,7030,55ПИБ33993,2540,45Монбат13016,2053,8Химимпорт 301164,1083,75