Пет години след смъртта на съоснователя на Apple Стив Джобс технологичният гигант от Силициевата долина е по-голям и по-силен от всякога, въпреки съпътстващите го съмнения за бъдещето без покойния му лидер, пише France Press.

Във финансово отношение Apple е сила, която никой не може да спре. Печалбата й за фискалната 2015 г. достигна 53 млрд. долара, а приходите й бяха 234 млрд. долара. Те се удвоиха спрямо последната година от управлението на Джобс преди смъртта му от рак на панкреаса на 5 октомври 2011 г.

Пазарната стойност на Apple е над 600 млрд. долара - спад спрямо 2015 г., но над два пъти повече от нивото през 2011 г. Тя изпреварва Alphabet на Google и е корпорацията с най-висока стойност в света.

Все пак някои анализатори се питат дали Apple не губи инерция. Компанията промени смартфон индустрията с въвеждането на своя iPhone през 2007 г. и създадената широка екосистема от мобилни приложения.

„С всяко успешно поколение продукти става все по-трудно. Въпросът е кое е следващото голямо нещо и не е ясно какво ще е то“, казва технологичният анализатор Джак Голд от J. Gold Associates.

Конкуренция с Tesla

Apple навлезе в нови услуги като стрийминг на музика и плащания през мобилен телефон и се смята, че работи по устройство за виртуална реалност и технология за автономно шофиране. Но мнозинството от доходите и печалбите й все още идват от iPhone.

“Те не са решили какво искат да предложат. Ако това беше кола Apple, тя вече трябваше да е тук и да се конкурира с Tesla”, казва Вивек Уадхва, преподавател в Carnegie Mellon University и бивш предприемач в Силициевата долина.

Наследникът на Джобс - Тим Кук, спечели експертите с представянето си и запазва стабилността на компанията, въпреки че никой не го смята за същия вид лидер. „Тим Кук е човек на действието, той е страхотен в задействането на снабдителната верига за предлагане на нови неща“, казва Ян Доусън от Jackdaw Research. „Той знае лимитите си, знае, че не е най-харизматичното лице, знае, че не е Стив Джобс“, допълва Доусън.

Той смята, че Кук е постигнал успех в запазването на стабилността на Apple и отбелязва, че компанията е удвоила разходите си за развойна дейност след встъпването му в длъжност.

Apple постигна успех не като беше първа в някакъв пазарен сегмент, а като подобри и усъвършенства някои продукти. „Те не бяха първите, които предложиха MP3 плейър, смартфон или таблет. Apple цени времето си и когато може да даде значим принос в дадена категория, навлиза в нея и подобрява преживяването. Това важеше и в ерата на Стив Джобс“, казва Доусън.

Той не знае дали Apple щеше да е на различна позиция, ако Джобс все още беше жив - на фона на сравнително задоволения пазар на смартфони и силната конкуренция от други компании. Според Уадхва обаче Тим Кук е имал шанс да „претвори“ компанията, но не е успял да го направи.

„Той е човек, който живее в миналото“, смята анализаторът. Според него с големите си парични резерви Apple е можела да купи Tesla и да постави високоуважавания й ръководител Илон Мъск начело на компанията.

„Необходимо е една компания да бъде оглавявана от откачен визионер. Хората проявиха голямо търпение, защото обичат Apple. Така че не е твърде късно да спасим компанията“, казва Уадхва.