50 хиляди декара земи бяха извадени от търговете с бонове. Това е една трета от териториите, които Министерството на земеделието обяви за продан срещу компенсаторки.

Всичките са ливади и пасища, които попадат в Натура 2000, съобщи bTV.

Държавата обяви за продан общо 154 хиляди декара земя, която може да се купи с поименни компенсационни бонове.

Вчера обаче размерът на площите беше сериозно намален. От надпреварата отпаднаха 70 ливади и пасища от Натура 2000, чийто регламент за ползване не е ясен, обясни земеделският министър.

„Трябваше да е ясно, за тези които ще ги купуват, че могат да купят нещо, на което да не могат да направят нищо след това. Тъй като голяма част от тези терени са пасища и ливади, за които се надявахме, че интересът ще дойде от българските животновъди, но остават достатъчно терени за тях”, заяви Мирослав Найденов.

Решението за изваждането на терените дойде след сигнал на зелени организации, че в търга са пуснати и защитени територии, които са публично-държавна собственост и не могат да се продават.

Земите от Натура обаче могат да се купят, но срещу ограничения за ползване, които се бавят.

„Държавата не си е изяснила всички тези режими и ограничения и да продава на частниците, така един вид може да ги излъже”, коментира Андрей Ковачев от „За да остане природа в България”.

Ограниченията за ползване на земите трябва да определи Министерството на околната среда и водите, обясниха зелените.