Близо 64 млн. лв. ще постъпят допълнително в бюджета от шест търговски дружества с държавно участие.

Министерският съвет прие постановление, с което се създава нов източник на допълнителни средства за държавния бюджет за 2009 година, съобщиха от правителствения пресцентър. Решението е част от мерките за компенсиране на неизпълнението на приходите и за постигане на балансиран бюджет.

Дружествата „Летище София" ЕАД, „Кинтекс" ЕАД, „Български енергиен холдинг" ЕАД, „Български пощи" ЕАД, „Булгартабак холдинг" АД и „Информационно обслужване" АД ще разпределят допълнителен дивидент за акционерите, който е 50 на сто от печалбата им за 2008 година.

Очакваните постъпления са 63.683 млн. лв. От тях 15.106 млн. лв. ще бъдат от „Летище София" ЕАД, 564 хил. лв. - от „Кинтекс" ЕАД, 23.516 млн. лв. - от „Български енергиен холдинг" ЕАД, 1.520 млн. лв. - от „Български пощи" ЕАД, 21.159 млн. лв. - от „Булгартабак холдинг" АД и 1.8181 млн. лв. - от „Информационно обслужване" АД.

Финансовото състояние на 6-те дружества е стабилно, въпреки неблагоприятното отражение на световната икономическа криза, сочи направеният анализ. Към 30 юни т. г. те разполагат с достатъчно средства и решението на МС няма да наруши нормалната им работа.