Българският технологичен лидер Нетера стартира поредица от образователни форуми Neterra Lab по повод 20-годишнината на компанията. Първото събитие ще се проведе на 19 септември от 16.30 часа в хотел Хилтън. Всеки форум ще бъде на различна тематика и в него участие ще вземат партньори и клиенти на Нетера.

Във фокуса на първото събитие „SOS! Кой оплете моята мрежа?“ ще са изнесената системна администрация и защитата от хакерски (DDoS) атаки. Форумът е безплатен за всички, регистрирани на http://neterra.net/lab.

„Като пионери на телекомуникационния пазар и реализирани технологични проекти за едни от най-големите местни и чуждестранни компании, решихме, че e наша отговорност да споделим опита си с индустрията. Все още голям брой компании не познават новите технологични решения, които биха им помогнали да оптимизират процесите и бюджетите си, така че да се фокусират върху управлението и развитието на бизнес си.“, обясни Невен Дилков, основател и управител на Нетера.

За своята 20-годишна история Нетера успява да се наложи като предпочитан партньор за комплексни телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа.

„През 1996 г. стартирахме като първия частен интернет доставчик в България. Тогава спътниковата ни станция беше с капацитет от 64 kb и задоволяваше 80% от българския интернет пазар. С бурното развитие на интернет услугите у нас нашите капацитети и приходи растяха средно с 30% на месец. Днес, 20 години по-късно, Нетера e лидер на пазара на предоставяне на линии под наем в Централна и Източна Европа. Предоставяме услуги в 19 държави. Над 90% от международните телекомуникационни оператори, активни в региона, използват услугите на Нетера, като за някои от тях осигуряваме над 90% от услугите им в региона,“ допълни Невен Дилков.

Сред големите международни телеком оператори, с които компанията има договори са British Telecom, Turkcell Superonline, Verizon Business, Orange Business Services, Level 3, TATA Communications, China Telecom (Europe), UPC.

Паралелно със създаването и поддържането на спътникови станции и наземни оптични мрежи Нетера изгражда и първия независим неутрален дейта център и телепорт за спътникови комуникации в Югоизточна Европа. Sofia Data Center е отличен с редица международни награди като номинация в категорията „Нов център за данни“ на престижните European Data Center Awards 2011 и „Специална награда на журито“ на ICT Summit Eurasia Awards 2011.

В портфолиото от услуги на Нетера е и първата онлайн платформа за телевизия за българи в чужбина – Нетера TV.
С развитието на технологиите се увеличават и предлаганите от Нетера технологични решения. Най-новата платформа е CLOUDWARE - облачна система, комбинация от хардуер, софтуер и мрежова свързаност. Заради иновативния комплексен подход, който услугата предлага, тя бе отличена на Forbes E-volution Awards.

В плановете за развитие на Нетера в предстои откриването на офис в Истанбул, изграждането на нов дейта център през 2017г, както и нов телепорт за спътникови комуникации през същата година. Дългосрочна цел на българския технологичен лидер е разширяване на дейността й с точки на присъствие в целия свят.

„В основата на добрите резултати на компанията през всички тези 20 години е фактът, че всички ние в Нетера, освен че сме високи професионалисти, нас искрено ни е грижа за клиентите. Занапред ще започнем да въвличаме клиентите в най-ранните етапи на развитието на новите услуги. Така ще им дадем възможността да са част от процеса на разработването им в най-големи детайли. Планираме пускането на портал, който позволява денонощно заявка на услуги, като за най-важните от тях ще гарантираме изпълнението им в рамките на часове. Едновременно с това, ще дадем на клиентите ни достъп през смартфон и компютър до актуална информация за работата на услугите им“, допълни плановете за развтие на Нетера Невен Дилков.

Инвестициите на компанията в българската икономика от създаването й до днес възлизат на 46 млн. лева. В момента в Нетера са ангажирани 140 български IT специалисти. Противно на разбирането, че този бизнес е предимно мъжки, в компанията съотношението мъже и жени е по равно.