„Пазарите ще започнат да се възстановяват в рамките на две до пет години. Но при това възстановяване ще трябва да се наложи коридор на риска, което ще рефлектира върху ограничаване на дохода, защото доходи в рамките на 80-100% са много хубави, но зад този доход стои сигурно 60% риск," заяви Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор, по време на Десетия икономически форум за ЮИЕ.

Той каза, че нормативната база за регулация в България, като част от общоевропейската такава, приключи като начин на действие, и допълни, че начините за преодоляването на сегашната криза показват очевидната нужда от корекция в законодателството.

„Необходима е нова система на регулация и по-точно по отношение на няколко основни понятия," заяви Апостолов.

На първо място той посочи необходимостта от нормативна промяна по отношение на риска, нова система по отношение на познаването и съставянето на финансови продукти. „В много от случаите по целия свят, колкото и асет-мениджърите да имат своя опит, се подлъгват от възходящия тренд и купуват инструменти, които са толкова комплексни, че вътрешният риск не може да бъде осъзнат," коментира още той.

По отношение на промените, които могат да настъпят, той заяви, че се надява искрено корелационните коефициенти, показващи връзката на едни инструменти с други, да играят все по-голяма роля при инвестиционното решение на асет-мениджърите.

„Вторият съществен елемент след риска, е изискването за собствения капитал или необходимостта от т. нар. капиталова адекватност, която за щастие у нас е налице," посочи Апостолов. Тук той посочи, че целият финансов сектор (банков и не) е в добро състояние.

„На трето място е важно да се обърне внимание на прозрачността на продуктите. Прозрачността е важна за оценка на риска - до колко участниците на пазара разбират риска или възможността от риск," коментира председателят на КФН. Според него един посредник трябва да преценя и оценя как клиента разбира даден продукт, както и неговите възможности на ниво всеки един инвеститор.

„В тези няколко групи регулацията ще бъде променена," е категоричен Апостол Апостолов, като допълни, че вече има направени стъпки в таза насока. „Комисарят по вътрешния пазар в ЕС Чарли Маккрийви започна работа за промяна по директивата за капиталова адекватност. Втората силна стъпка на европейско ниво е, че се събира нов съвет на мъдреците за намиране на общи норми в областта на финансите. Вече се говори за необходимостта, след кризата в Унгария, за общ регулаторен орган за ЕС", каза той, като допълни, че е далеч от мисълта, че това ще е лесно извървян път, но вече има първи сигнали за действия в тази насока.

В заключение той спомена, че явно в управлението на риска в областта на прозрачността на финансовите продукти, на информацията за финансовите продукти, ще има много сериозни промени, които ще важат и за България като част от европейския пазар.

„Искам да завърша позитивно. Надявам се резултатите от 2007 г., поне наполовината, да се реализират на БФБ в най-скоро време и 2010 - 2011 г. да видим за какво става на въпрос в положителна насока," посочи още Апостол Апостолов.

Сн.: Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор (Profit.bg)