А. Апостолов: Скоро 10-12 компании ще отговарят на изискванията за къси продажби

660
А. Апостолов: Скоро 10-12 компании ще отговарят на изискванията за къси продажби

След разработването на новия вариант на Наредбата за късите продажби общо между 10-12 компании ще отговарят на критериите за този вид търговия, сподели по време на вчерашната конференция „Прегрява ли фондовата борса” Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор.

Апостолов подчерта, че към момента само три са публичните компании, отговарящи на всичките критерии.

Според Наредба №16 за реда и условията за извършване на маржин покупки и заемане на ценни книжа, изискванията за една ценна книга, с която да се извършват маржин покупки и къси продажби, са няколко.

На първо място това са сключени сделки най-малко през 15 от последните 20 търговски сесии, както и среднодневният обем от ценни книжа да е не по-малко от 10 хил. броя.

Сключените сделки с тези ценни книжа от нито един инвестиционен посредник, за собствена сметка и за сметка на негови клиенти, не надвишават 20 на сто от общия обем ценни книжа от съответната емисия, с които са сключени сделки на регулирания пазар за периода.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg