„Ситуацията, в която се намира борсовият оператор е крайно незавидна", смята финансистът Андрей Пръмов, който до скоро бе и в ръководството на Българска фондова борса. Той бе сред участниците в провелата се по-рано днес кръгла маса на тема „Капиталовият пазар в България - накъде след кризата", организирана от АИКБ и в. „Стандарт".

„За съжаление, днес трябва да се откажа от идеята, която застъпвах допреди 6 месеца, че капиталовият пазар първи и в най-висока степен отразява очакванията за развитието на икономиката", каза още експертът, като сподели, че годината ще е тежка.

Според него стратегиите на ЦД и на БФБ са важни, защото показват не само цели, но и визия за развитие. Въпреки това, за него най-сериозният проблем на пазара си остава ликвидността. Андрей Пръмов коментира, че проблемът не може да се разреши само от Централен депозитар или от Българска фондова борса, а са необходими усилията на всички, за да се отстранят пречките пред навлизането на капитали на борсата.

Финансистът остава скептичен по отношение на ефекта от качването за търговия на БФБ на дялове от държавни компании. „Всички гледат като на държавните компании като някаква панацея", смята Пръмов, като според него листването на тези дружества ще има еднократен ефект.

Веднага след това той подкрепи идеята, че пазарът ни има нужда от качествени дружества.

По линия на водения повече от година диалог за спирането от търговия на регулиран пазар на акции на неликвидни компании, Андрей Пръмов посочи, че според него подобни дружества нямат място на БФБ. Той дори застъпи тезата, че мотивът с миноритарните акционери е лъжлив и същите ще пострадат повече, ако тези дружества продължат да се търгуват, защото чрез тях се извършват ценови манипулации.

Финансистът засегна и темата за привличането на стратегически инвеститор на БФБ. „Преди време положихме големи усилия в тази насока и бяхме на прага, имаше и изготвен документ, който трябваше да се разпише от МФ, но кризата обърка плановете", каза още той.

Според него, ако държавата реши да продава дела си от капитала на БФБ, то вероятно това ще стане при много ниска цена, под нетните й активи, защото е трудно да намериш инвеститор, който да гледа по-дългосрочно. Според Андрей Пръмов увеличението на капитала на борсата, без държавата да се разделя с с дела си, е също възможен вариант за привличане на подобен инвеститор.