Изпращаме една година, която се характеризираше главно с тревоги и несигурност както за международните, така и за родния капиталов пазар. Годината стартира оптимистично за родните индекси, които в първите месеци на годината отбелязаха известно покачване, коментира изпълнителният директор на Карол Ангел Рабаджийски за Profit.bg.

В последствие положителният тренд бе преобърнат от събитията в съседна Гърция, а опасността от разпространение на гръцкия вирус върху други европейски икономики накара инвеститорите да бъдат повече от предпазливи и консервативни при взимането на инвестиционни решения.

За повечето чуждестранни участници българският капиталов пазар остана скрит под маркировката „рисков“ и „екзотичен“, а тези, които все пак бяха оцелели след големия спад от 2008 г., гледаха на БФБ по-скоро като кешова алтернатива, в плахите си опити за решаване на ликвидни проблеми, породени от несигурността на техните собствени пазари.

Не липсваха и институционални инвеститори, чиито опити за продажба на местния капиталов пазар бяха безвъзвратно хванати в капана на ликвидността на дружества с изтъняла ликвидност. Точно подобни „ликвидни” дружества бяха неотдавна спрягани като следващите „ракети” по различни форуми от множество анализатори, спекуланти и трейдъри.щ

Изминаващата 2011 г. бе белязана и от едно дългоочаквано събитие – приватизацията на държавните дялове в електроразпределителните дружества.

Скоростната продажба на държавното участие в дружествата на ЕВН точно преди празниците и фактът, че почти всички акции бяха изкупени от мажоритарния собственик, попариха очакванията на много пазарни участници за листване на една голяма и наистина публична компания и то в сектор, който до момента не беше представен на БФБ.

Очакванията за привличане на нови инвеститори чрез приватизация към местния капиталов пазар остават засега напразни, въпреки похвалните усилия на ръководството на БФБ по промотирането на тези събития в няколко световни финансови точки.

През идната 2012 г. родният капиталов пазар ще остане подвластен на събитията, движещи европейските капиталови пазари. Възстановяването на инвеститорското доверие в пазарите ще е в пряка зависимост от резултатите на европейските институции в борбата им с дълговата криза и проблемите на еврозоната.

Несигурността на капиталовите пазари, рефлектираща пряко върху ниски обороти на търговия, слаба ликвидност и все по-трудно привличане на свеж ресурс, както и множеството нови регулации, предвиждани в частта на инвестиционните посредници и управляващите дружества, ще доведе до допълнително преструктуриране на участниците на капиталовия пазар.

Неефективността на някои пазарни играчи ще породи процеси по нови придобивания и закривания на управляващи дружества, връщане на лицензи от страна на инвестиционни посредници и преобразувания на инвестиционни дружества в договорни фондове с цел икономия на разходи.

По отношения на борсовата търговия, акцент ще е предстоящата приватизация на другите две електроразпределителни дружества, което ще е индикатор за чуждестранния интерес към родния пазар. Съществено влияние ще окаже и предстоящата процедурата по продажба на Българска фондова борса, от която ще зависи и към кой по-голям борсов оператор ще се присъедини нашият скромен по размери капиталов пазар.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!