Anheuser-Busch InBev ще продаде подразделенията си в девет източноевропейски страни на CVC Capital Partners за първоначалните 2.23 млрд. долара, с което компанията надхвърля таргета си за продажба на активи след след сливането преди година, информира Reuters.

Най-голямата пивоварна компания в света обяви днес, че цената на сделката може да нарасне до 3.03 млрд. долара в зависимост от възвращаемостта на инвестицията на CVC.

Така AB InBev постигна таргета си за набиране на 7 млрд. долара от продажба на активи, които да помогнат на InBev да заплати за закупуването на щатската Anheuser-Busch, което беше на стойност 52 млрд. долара и беше финализирано миналия ноември.

Компанията, която произвежда марките Budweiser, Stella Artois и Beck's на практика е набрала потенциалните 9.5 млрд. долара, след продажбата активи в Южна Корея, Китай, Шотландия и Ирландия, както и от компании за пакетиране и тематични паркове в САЩ.

AB InBev, която измести SABMiller Plc от мястото на най-голяма пивоварна компания в света, обяви, че CVC ще придобие дейността й в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словакия.

AB InBev ще има правото на първа оферта за обратното им придобиване в случай, че CVC реши да продава.

Сделката, която се очаква да бъде финализирана до януари 2010 г. се състои от плащане на 1.618 млрд. долара в брой, 448 млн. долара под формата на шестгодишни облигации с лихва между 8 и 15% и 165 млн. долара под формата на миноритарно участие.

Barclays Capital и Lazard са консултирали AB InBev по сделката.