АДСИЦ с 8.16% от капитализацията на Българска фондова борса

735
АДСИЦ с 8.16% от капитализацията на Българска фондова борса

Пазарната капитализация на 52 дружества със специална инвестиционна цел, според цени на акциите им от 7 август, съставлява 8.16% от общата капитализация на Българска фондова борса. В левово изражение пазарната стойност на тези АДСИЦ е 1.64 млрд. лв. при 20.15 млрд. лв. за БФБ. Това показва направената от Profit.bg справка.

Тук е редно да се направи едно уточнение. С най-голяма капитализация е Арко Тауърс АДСИЦ (бивш Сингулар АДСИЦ) – 650 млн. лв. Цената е формирана от сделка за седем акции в края на миналата година при цена от 1 000 лв. за лот. Оттогава насам няма сделки по позицията.

Ако от сметките се изключи Арко Тауърс АДСИЦ, общата капитализация на останалите 51 АДСИЦ (994.4 млн. лв.) пада на 4.9% от тази на борсата.

Други по-големи инвестиционни фондове са Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (118.24 млн. лв. капитализация), ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ (99.37 млн. лв. капитализация), Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (88.26 млн. лв.), Адванс Терафонд АДСИЦ (82.38 млн. лв.) и Софарма имоти АДСИЦ (81.9 млн. лв.).

Според статистиката на Комисията за финансов надзор в публичния регистър има вписани 64 инвестиционни фонда. Някои от тях все още не са регистрирани за търговия на БФБ, а с други липсва търговия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg