Компанията за дялово инвестиране Адванс Екуити Холдинг АД, чрез дъщерното си дружество Енерджи Инвест ЕАД, започна продажбата на вятърния си парк с 2.4 MW инсталирана мощност край с. Видно, общ. Каварна. Това е първата продажба на инвестиция за Адванс Екуити Холдинг и бележи началото на етапа от живота на компанията, в който ще се търси реализация на направените до момента вложения в капитала на дружествата от нейната група. Това съобщиха от холдинга за Profit.bg.

Купувач на вятърния парк на Енерджи Инвест ЕАД е българското дружество Екопарк 2010 ЕООД. Сделката ще бъде реализирана чрез отделяне на активите на вятърната електроцентрала в ново, дъщерно на Енерджи Инвест ЕАД, дружество и последваща продажба на 100% от капитала на тази компания.

Стойността на сделката е 1.37 млн. лв., включващи авансово плащане, с което бе погасен предсрочно остатъчния кредит на Енерджи Инвест ЕАД към банката, финансирала изграждането на парка, както и окончателно плащане при прехвърляне на собствеността върху новото дружество - собственик на активите на вятърната електроцентрала.

Очаква се сделката да приключи до края на годината.

Вятърната електроцентрала край с. Видно бе изградена от Енерджи Инвест през 2006 г. и пусната в експлоатация в началото на 2007 г. За изграждането й дружеството получи финансиране по Кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, администрирана от ЕБВР, в рамките на която бе усвоен и грант в размер на 20% от размера на кредита.

„Постъпленията от тази продажба са 1.5 пъти по-големи от размера на вложените собствени средства в изграждането и поддържането на парка. Доволни сме от постигнатата доходност от тази инвестиция", заяви Венцеслав Петров, изпълнителен директор на Адванс Екуити Холдинг АД и председател на Съвета на директорите на Енерджи Инвест ЕАД. „Оставаме фокусирани върху развитието на портфейла си от съществуващи проекти в сектора на възобновяемите енергийни източници и не планираме нови придобивания".

Енерджи Инвест ЕАД притежава проекти за общо 56 MW ветроенергийни мощности, а чрез дъщерното си дружество ИнтерСол АД оперира соларен парк с 1 MWp мощност и проект за разширяването му с нови 3 Mwp.

Адванс Екуити Холдинг е компания за дялово инвестиране, създадена в началото на 2006 г. и управлявана от финансовата група Карол. В средата на 2006 г. дружеството осъществи първично публично предлагане на акции на Българска фондова борса, а през октомври 2007 г. увеличи капитала си с 26 млн. лв до 38 млн. лв.

Компанията е аналог на разпространените в САЩ и Западна Европа фондове за рисков капитал и дялови инвестиции, които финансират прохождащи и млади фирми с висок потенциал за растеж.

Към момента холдингът има инвестиции в дружествата Енерджи Инвест и Проджект Истейт, които управляват проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници, Енерджи Ефект, осъществяващо дейност в областта на енергийната ефективност, Агро Тера Север - в сектора на земеделието, Енеси - дистрибутор на компресиран природен газ, Спиди Нет, реализиращо доставки на високоскоростен интернет през локални мрежи и СЕП България, което е оператор на система за електронни плащания, базирана върху мобилните телекомуникации.

Последните сделки с акциите на Адванс Екуити Холдинг на БФБ-София са от 15 ноември, като цената на затваряне тогава е 0.95 лв. за бройка.