Адванс Екуити Холдинг продаде вятърен парк край Каварна

1345
Адванс Екуити Холдинг продаде вятърен парк край Каварна

Компанията за дялово инвестиране Адванс Екуити Холдинг АД, чрез дъщерното си дружество Енерджи Инвест ЕАД, започна продажбата на вятърния си парк с 2.4 MW инсталирана мощност край с. Видно, общ. Каварна. Това е първата продажба на инвестиция за Адванс Екуити Холдинг и бележи началото на етапа от живота на компанията, в който ще се търси реализация на направените до момента вложения в капитала на дружествата от нейната група. Това съобщиха от холдинга за Profit.bg.

Купувач на вятърния парк на Енерджи Инвест ЕАД е българското дружество Екопарк 2010 ЕООД. Сделката ще бъде реализирана чрез отделяне на активите на вятърната електроцентрала в ново, дъщерно на Енерджи Инвест ЕАД, дружество и последваща продажба на 100% от капитала на тази компания.

Стойността на сделката е 1.37 млн. лв., включващи авансово плащане, с което бе погасен предсрочно остатъчния кредит на Енерджи Инвест ЕАД към банката, финансирала изграждането на парка, както и окончателно плащане при прехвърляне на собствеността върху новото дружество - собственик на активите на вятърната електроцентрала.

Очаква се сделката да приключи до края на годината.

Вятърната електроцентрала край с. Видно бе изградена от Енерджи Инвест през 2006 г. и пусната в експлоатация в началото на 2007 г. За изграждането й дружеството получи финансиране по Кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, администрирана от ЕБВР, в рамките на която бе усвоен и грант в размер на 20% от размера на кредита.

„Постъпленията от тази продажба са 1.5 пъти по-големи от размера на вложените собствени средства в изграждането и поддържането на парка. Доволни сме от постигнатата доходност от тази инвестиция", заяви Венцеслав Петров, изпълнителен директор на Адванс Екуити Холдинг АД и председател на Съвета на директорите на Енерджи Инвест ЕАД. „Оставаме фокусирани върху развитието на портфейла си от съществуващи проекти в сектора на възобновяемите енергийни източници и не планираме нови придобивания".

Енерджи Инвест ЕАД притежава проекти за общо 56 MW ветроенергийни мощности, а чрез дъщерното си дружество ИнтерСол АД оперира соларен парк с 1 MWp мощност и проект за разширяването му с нови 3 Mwp.

Адванс Екуити Холдинг е компания за дялово инвестиране, създадена в началото на 2006 г. и управлявана от финансовата група Карол. В средата на 2006 г. дружеството осъществи първично публично предлагане на акции на Българска фондова борса, а през октомври 2007 г. увеличи капитала си с 26 млн. лв до 38 млн. лв.

Компанията е аналог на разпространените в САЩ и Западна Европа фондове за рисков капитал и дялови инвестиции, които финансират прохождащи и млади фирми с висок потенциал за растеж.

Към момента холдингът има инвестиции в дружествата Енерджи Инвест и Проджект Истейт, които управляват проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници, Енерджи Ефект, осъществяващо дейност в областта на енергийната ефективност, Агро Тера Север - в сектора на земеделието, Енеси - дистрибутор на компресиран природен газ, Спиди Нет, реализиращо доставки на високоскоростен интернет през локални мрежи и СЕП България, което е оператор на система за електронни плащания, базирана върху мобилните телекомуникации.

Последните сделки с акциите на Адванс Екуити Холдинг на БФБ-София са от 15 ноември, като цената на затваряне тогава е 0.95 лв. за бройка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg