Компанията за дялови инвестиции „Адванс Екуити Холдинг” АД ще осъществи увеличение на капитала си в размер на близо 26 млн. лв. Увеличението е с два пъти размера на регистрирания капитал на дружеството към момента. Решение за него бе взето на заседание на Съвета на директорите на „Адванс Екуити Холдинг” на 2 юли, а Комисията за финансов надзор потвърди проспекта на дружеството в сряда.

„Средствата от увеличението на капитала ще бъдат използвани за финансиране на нови инвестиционни проекти, както и за обезпечаване инвестиционните програми на съществуващите ни дъщерни дружества”, обясни Венцеслав Петров, изпълнителен директор на „Адванс Екуити Холдинг”.

„В момента подготвяме инвестиции в два нови проекта в сферата на телекомуникациите, като поне единият от тях очакваме да се реализира до края на тази година. Същевременно, потокът на проекти към нас е непрекъснат и ние сме в готовност да подкрепим най-добрите бизнес идеи, зад които стоят мотивирани и способни предприемачи”, допълни Петров.

„Адванс Екуити” е първата българска компания за дялово финансиране, създадена в началото на 2006 г. с капитал от 2 млн. лв. В средата на миналата година дружеството осъществи първично публично предлагане на акции на Българска фондова борса и увеличи капитала си с 10 млн. лв. Компанията е аналог на разпространените в САЩ и Западна Европа фондове за рисков капитал и дялови инвестиции, които финансират прохождащи и млади фирми с висок потенциал за растеж и успешно развитие на базата на конкурентоспособни бизнес модели.

Досега „Адванс Екуити” е придобила участия в шест частни фирми, като е инвестирала над 90% от набрания през миналата година финансов ресурс. Това са дружествата „Енерджи Инвест”, което управлява проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници, „Енерджи Ефект”, осъществяващо дейност в областта на енергийната ефективност, „Агро Тера Север”, работеща в сектора на земеделието, „Енеси” – дистрибутор на компресиран природен газ, „Проджект Истейт”, развиващо индустриални, търговски и бизнес имоти, както и „СЕП България”, която разработва проект за оператор на система за електронни разплащания, базирана на използването на мобилни телефони.

„Близо половината от средствата, които ще наберем от увеличението на капитала, ще бъдат насочени към допълнително финансиране на настоящите ни дъщерни дружества. „Енерджи Инвест” започна изграждането на втори вятърен парк, „Проджект Истейт” развива пилотния си проект за голям търговски център, а „СЕП България” ще се нуждае от значителен ресурс за стартиране на търговската си дейност, което очакваме да се случи в началото на следващата година”, поясни Венцеслав Петров.

В края на юни Управителният съвет на БНБ даде съгласие за лицензиране на „СЕП България” като системен оператор на платежна система, работеща с платежен инструмент „мобилно разплащане”. Издаването на лиценза ще стане след изтичане на законовия срок от 6 месеца, в които дружеството ще трябва да изпълни определени технически условия.

Увеличението на капитала на „Адванс Екуити Холдинг” ще започне през втората седмица на септември с търговия на права на БФБ. Всяка от регистрираните към момента 11 984 284 обикновени акции ще има правото да запише две нови акции от увеличението. Така новоемитираните акции ще бъдат 23 968 568 броя. Емисионната стойност на новите акции е 1.08 лв., а номиналната им стойност е 1 лв. За успешно ще се счита увеличение на капитала, при което са записани не по-малко от 18 000 000 нови акции. Процедурата по увеличението ще се обслужва от инвестиционния посредник „Карол”.