На 15 януари съветът на директорите на Адванс Екуити Холдинг АД е взел решение да бъде увеличен капитала на дъщерното дружество Енерджи Инвест ЕАД от 150 000 лв. на 2 400 000 лв. чрез издаване на нови 2 250 000 броя обикновени поименни налични акции, всяка с право на един глас в Общото събрание на акционерите и с номинална и емисионна стойност от 1 лв., съобщават от холдинга.

Увеличението на капитала на Енерджи Инвест ЕАД ще бъде записано в пълния му размер от едноличния собственик на дружеството - Адванс Екуити Холдинг АД.

Средствата от увеличението на капитала на дъщерното дружество ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционната му програма за 2008 г., която включва изграждане на фотоволтаична електроцентрала и нова вятърна електроцентрала.

За нуждите на инвестицията във фотоволтаичната електроцентрала бе даден мандат на Съвета на директорите на Енерджи Инвест ЕАД да вземе решение по всички съществени параметри и условия по придобиването на акционерно участие на дружеството в ИнтерСол ЕАД.

Съгласно решението, Енерджи Инвест ЕАД ще участва в увеличение на капитала на ИнтерСол ЕАД с парична вноска от 1 098 000 лв., след реализирането на което ще притежава 90% от собствеността на дружеството.

Днес акциите на Адванс Екуити Холдинг АД загубиха 0.88% от стойността си, като приключиха сесията на средните 1.13 лв.