Адванс Инвест навършва 3 години

550

На 10 май се навършват 3 години от старта на публичното предлагане на първия български вазимен фонд в акции – Адванс Инвест, съобщиха от дружеството за Profit.bg.

През 2004 г. дружество стартира с емисионна стоиност от 1.05 лв. за акция, а последната емисионна стойност е вече 2.7995 лв. Амбицията на основателите му - Карол Капитал Мениджмънт, бе да предложат на българските инвеститори нови възможности за реализиране на капиталови печалби по подобие на широко разпространените в САЩ и Западна Европа инвестиционни схеми от отворен тип.

В самото начало фокусът на фонда бе насочен към акции, търгувани на Българска Фондова Борса. Днес, 3 години по-късно, Адванс Инвест инвестира набраните средства в перспективни акции от новите членки на ЕС – България и Румъния. През 2006 г. Адванс Инвест бе първият български взаимен фонд, който насочи част от инвестициите извън страната.

За трите години от съществуването си Адванс Инвест се наложи на пазара като една от най-предпочитаните и стабилни инвестиционни схеми. Фондът, управляван от Карол Капитал Мениджмънт, реализира стабилна двуцифрена годишна доходност от над 30% през този период:
 

Доходност на ИД Адванс Инвест АД
2004200520062007 – 1 тримесечие
38,00%+32.6%+31.2%+13.26%

Още от старта на публичното си предлагане Адванс Инвест заема лидерска позиция по привлечени активи и до днес продължава да е на първо място по този показател сред колективните инвестиционни схеми - към началото на май 2007 г. активите на фонда са повече от 42 млн., а пазарният дял е близо 10%.

Доказателство за популярността на дружеството е и широката база акционери – физически и юридически лица, които от 11 през 2004 нарастват до над 1200 към днешна дата. Адванс Инвест е и първият български фонд, листнат в информационната система Bloomberg.

„Успехите на Адванс Инвест се дължат на активното, гъвкаво управление и внимателният подбор на портфейлните компании от силния анализаторски екип на Карол. Селекцията на акции с висок потенциял за растеж е в основата на успехите ни и стабилната доходност от 2004 до днес.”, казва Даниел Ганев – портфолио мениджър на фонда.

Плановете за развите на фонда са свързани освен с продължаването на активния подход на БФБ, също и със засилване на позициите му на румънския капиталов пазар и солидното разширяване на акционерната база.

"И за в бъдеще фондовете на Карол ще играят активна роля в развитието и утвърждаването на фондовата индустрия в България”, допълва Ганев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg