Управляваното от Карол Капитал Мениджмънт инвестиционно дружество Адванс Инвест реализира доходност от +10.1% за изминалия месец май (измерена в изменението на НСА на фонда от 2.8146 лв на 27 април до 3.0985 лв на 31 май 2007 г.), съобщиха от дружеството за Profit.bg

Това е най-високата доходност сред българските взаимни фондове за този период. За сравнение, средната доходност на местните фондове в акции (високодоходни) за месеца е +4.93%, индексът SOFIX се покачва с +4.86%, а служебният бенчмарк на Адванс Инвест – SOFIBET - нараства едва с +1.99%.

Изминалият месец бе един от най-силните в историята на Адванс Инвест, като по-висока доходност фондът реализира единствено през ноември 2004 г., когато цената скача с +12.9%.

От началото на годината до момента Адванс Инвест отново е една от най-печелившите инвестиционни схеми - с доходност от +29.08% заема второто място в класацията. За същия период средната доходност при местните фондове, инвестиращи в акции е +23.5%, SOFIX е нагоре със скромните +9.10%, а бенчмаркът SOFIBET - с +8.43%.

Адванс Инвест, който наскоро отбеляза 3 години от старта на публичното си предлагане, инвестира на борсите в новите страни членки на ЕС - България и Румъния. През годините фондът на Карол се утвърди като най-голямата и популярна колективна инвестиционна схема в България със своите към момента над 47.5 млн. лв. под управление.

Само през последния месец активите са нараснали с над 5 млн. лв. или +12.5%, което е тройно повече от ръста на индустрията като цяло. За петте месеца от началото на годината Адванс Инвест бележи ръст от почти 14 млн. лв., а общо всички български фондове са се уголемили с внушителните 180 млн. лв.

Портфейлният мениджър на фонда Даниел Ганев коментира, че отличните резултати на Адванс Инвест се дължат на прозорливия поглед на аналитичния екип в Карол при подбора на акциите в портфейла.

"За в бъдеще фондът ще продължи да залага на добрия потенциал за печалба на пазарите в България и Румъния, като портфейлното управление ще се запази достатъчно гъвкаво, за да се възползваме от всички сделки, които намираме за атрактивни", добавя мениджърът.