Над 5 млн. лева набра в първите дни от старта на публичното предлагане „Адванс IPO Фонд”. По данни на управляващото дружество „Карол Капитал Мениджмънт”, това е абсолютен рекорд за привлечени средства при старт на колективна инвестиционна схема в България.

Основната част от първите инвеститори в „Адванс IPO Фонд” са частни лица, засилен интерес за записване на дялове се наблюдава и от пенсионните фондове. Публичното предлагане на дялове на договорния фонд започна на 23 ноември 2007 г.

„Адванс IPO Фонд” започна и формирането на инвестиционния си портфейл. Фондът е подал заявка за участие в първичното публично предлагане на „Енемона”, подготвя се и участието в приватизацията на румънската „Трансгаз”, както и в IPO-то на втората по големина словенска банка - Nova Kreditna Banka Maribor.

„През декември и през следващите няколко месеца се очертава силна активност на IPO сегмента в страните от Центрана и Източна Европа. Предвид специфичния инвестиционен фокус на фонда, портфейлът ще се структурира по-бавно и ще се изменя доста динамично. Следим няколко многообещаващи IPO-та в региона, като селекцията на конкретните сделки ще е базирана на стриктна оценка на фундаменталната стойност на компаниите и наличието на дисконт на емисионната стойност спрямо нея.”, казва Надя Неделчева – портфейлен мениджър на „Адванс IPO Фонд”.

„Адванс IPO Фонд” дава реална възможност за косвено участие в публични предлагания на повече от 15 пазара. Фондът е подходящ за широк кръг от инвеститори, които в нормални условия не биха могли да се възползват максимално от IPO сегмента в Централна и Източна Европа.

Дялове на договорния фонд могат да бъдат закупени в офисите на „Карол Капитал Мениджмънт”. Няма ограничения за минимална инвестиция, като номиналната стойност на един дял е едно евро. Фондът ще изчислява емисионна стойност и цена на обратно изкупуване на дяловете 2 пъти в седмицата – понеделник и четвъртък.