На 23 ноември започва публичното предлагане на дяловете на „Адванс IPO Фонд”. Считано от тази дата инвеститорите ще могат да купуват дялове на договорния фонд в офисите на управляващото дружество „Карол Капитал Мениджмънт”.

Дяловете на „Адванс IPO Фонд” са деноминирани в евро като минималната инвестиция е 1 дял с номинал 1 евро. Договорният фонд ще изчислява нетната стойност на активите два пъти в седмицата – понеделник и четвъртък, а цена за обратно изкупуване ще може да се обявява, след като активите на фонда надхвърлят 500 000 лева.

„Адванс IPO Фонд” е най-новата колективна инвестиционна схема, управлявана от „Карол Капитал Мениджмънт”. Фондът е с уникален фокус – инвестиции в първични публични предлагания в страните от Централна и Източна Европа.

Първоначално фондът възнамерява да инвестира в акции на компании от България, Румъния, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Русия, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Турция, Гърция, Казахстан, а на един бъдещ етап и в други страни от Централна и Източна Европа като Македония, Черна Гора, бивши съветски републики.

Фондът е подходящ за широк кръг от инвеститори. В редица страни приоритетен достъп до IPO-та имат институционалните инвеститори, поради което фонд с такъв фокус е подходящ за индивидуални инвеститори, които искат да се възползват от подобни сделки извън рамките на България.

От друга страна фондът би бил подходящ и за българските пенсионни фондове, които към настоящия момент нямат право да участват директно в IPO-та.