Портфейлът на Адванс Източна Европа се представи по-добре от индекса на Morgan Stanley за Източна Европа – MSCI Eastern Europe. През първото тримесечие на 2007 цената на фонда се измени от 1.0533 EUR до 1.2258 EUR.

Нетната стойност на активите на ДФ Адванс Източна Европа се повиши от 2 942 733.06 лева до 18 332 101.89 лв. , което го поставя на челно място по по този показател сред българските взаимни фондове, съобщиха от фонда.

Причина за доброто представяне на портфейла на фонда бе голямото тегло, алокирано в сръбски акции, съобразно инвестиционната стратегия на фонда от началото на януари.

За разглеждания период, сръбският борсов индекс BELEX 15 се повиши със 70.9% и това позволи портфейлът на фонда да реализира по-висока доходност отколкото използваните индекси за сравнение.

В допълнение, колебанията в нетната стойност на активите на един дял останаха малки дори по време на сътресенията на международните фондови пазари в края на февруари и началото на март. Това също се дължеше на голямото тегло на сръбския фондов пазар и неговата обратна корелация спрямо останалите пазари.

В края на февруари – началото на март водещите сръбски акции дори повишиха цените си въпреки международна несигурност. Така, решението на Управляващото дружество да алокира значителна част от портфейла на фонда (над 25%) в Сърбия се оказа оправдано и допринесе както за добрата доходност на фонда, така и за намаляване на колебанията в нетната стойност на активите на един дял.

Инвестиционната стратегия на ДФ Адванс Източна Европа за изминалото тримесечие предполагаше най-големи инвестиции в Русия и Сърбия, като екипът анализатори на Карол Капитал Мениджмънт продължава да счита, че перспективите в момента продължават да са най-добри на руския и сръбския фондови пазари.

Текущата оценка за големите руски акции остава силно позитивна – акциите на този пазар са най-евтини измежду всички 6 пазара в портфейла на Адванс Източна Европа. Средното съотношение цена/доходност (P/E) продължава да е около 15, а в същото време компаниите регистрират ръст на корпоративните печалби от 30-35% при много добра рентабилност и възвращаемост на капитала.

„Макар през следващите 6 месеца да е вероятно по-нататъшно движение настрани за основния индекс, то тази консолидация според нас е само подготовка на пазара за ново силно поскъпване, подобно на това, което видяхме от май 2005 г. до май 2006 г. Запазваме предишната си прогноза за 45% възвращаемост за следващите 12 месеца.”, казва Александър Николов, портфейлен мениджър на Адванс Източна Европа.