ДФ Адванс Източна Европа е най-добре представящият се български взаимен фонд през първото тримесечие на 2010 г.

Фондът, управляван от Карол Капитал Мениджмънт, реализира доходност от 17.56%. Другите два фонда на управляващото дружество на Карол, Адванс IPO Фонд и Адванс Инвест са съответно на второ и седмо място по доходност сред българските колективни инвестиционни схеми с +9.78% и +5.77% възвращаемост.

"Месец март бе изключително силен за фондовите пазари от Източна Европа. Най-съществената причина за доброто представяне на Адванс Източна Европа са резултатите на Русия, Румъния и Украйна, които са трите пазара с най-високо тегло в портфейла на Фонда.

За тримесечието Русия поскъпна с 5.85%, Румъния с 27.18%, а Украйна е най-силният пазар в света с доходност от 64.11%. Хърватия също се представя добре с 6.92%, докато Сърбия и България изостават по-съществено с доходности от началото на годината съответно от 3.23% и -1.36%.

Впечатляващите ръстове дойдоха на фона на продължаващите страхове от пренасяне на кризата в Гърция върху глобалната икономика, но като имаме предвид и ръста на развитите пазари (+5.8% за индекса S&P500 в САЩ), то очевидно капиталовите пазари игнорират тези инвеститорски страхове", е мнението на Александър Николов, портфейлен мениджър на Адванс Източна Европа.