Адванс Терафонд АДСИЦ притежава земи за 64 млн. лв. към края на октомври

575
Адванс Терафонд АДСИЦ притежава земи за 64 млн. лв. към края на октомври

Адванс Терафонд АДСИЦ () притежава земи за 64 млн. лв., в чиято стойност не е включена преоценката на активите за 2007 г., съобщават от компанията.

Към края на октомври 2007 г. Адванс Терафонд АДСИЦ притежава 210 500 дка земеделска земя. Средната цена на придобиване за месец август е 265 лв./дка. Средната цена на портфейла от земеделски земи на дружеството с всички разходи е 215 лв.

В общия портфейл на дружеството 83% от инвестираните средства са във земеделски земи и 17% са в градски земи.

Дружеството инвестира предимно в най-плодородните земеделски земи – 99.5% са с категория от 1 до 6 (от общо 10, като 1 категория е най-плодородната земя), където съответно има и най-добре развити арендни отношения.

Разпределението на придобитата земеделска земя е: Североизточен регион – 45%, Северен Централен регион – 29%, Северозападен регион - 15%, Южен Централен регион – 8% и Югоизточен регион – 3%.

Дружеството се фокусира в определени землища с цел увеличаване на концентрацията на земеделските земи.

В 81 землища земеделската земя на дружеството надхвърля 500 дка на землище. Земята в тях е около 70 000 дка, което представлява около 1/3 от всички земи на дружеството. В резултат на концентрацията се подписват арендни договори с по-високи арендни плащания, поради заинтересоваността на арендаторите да обработват по-големи масиви на едно място.

Окрупняването на отделните масиви се извършва от самите арендатори под формата на т. нар. “комасация по ползване”.

Днес се изтъргуваха 2364 акции на дружеството на средна цена от 2.12 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg