Адвент Интернешънъл съобщи днес, че успя да закупи 7.8% от акционерния капитал на Девин АД в резултат на отправено търгово предложение за придобиване на приблизително 9.9% от капитала на компанията.

Адвент Интернешънъл и директорите на Девин, притежаващи заедно 90.1% от Девин, подадоха съвместно търговото предложение.

Успешното придобиване на 7.8% от акциите ще позволи на Адвент да започне процедура за изкупуване на акциите на останалите миноритарни акционери в Девин, съгласно член 157а от Закона за публичното предлагане на ценни книжа и за заличаване на Дружеството от регистъра на публичните дружества.

По силата на закона акционерите са длъжни да продадат своите акции на предложителя в едномесечен срок от публикуване на предложението, без да е необходимо тяхното съгласие.

По-нататък в текста се посочва, че акциите, които не са продадени в предвидения срок, вече се смятат за собственост на мажоритарния акционер.

Търговото предложение бе подадено при цена от 3.50 лева за акция на 11 януари 2010 г. от Адвент Уотър (Люксембург) С.а.р.л., дружество, непряко притежавано от фондове, управлявани от Адвент Интернешънъл. Срокът на търговото предложение изтече на 8 февруари 2010 г.

Също така съгласно разпоредбите на ЗППЦК, акционерите, които до момента не са приели търговотo предложение, ще могат да отправят допълнително искане за изкупуване на акциите им при цена от 3.50 лв. за акция до 8 май 2010 г.