Поръчките за записване на акции от първичното публично предлагане на увеличението на капитала на Агрия Груп Холдинг бяха получени от водещия мениджър на емисията Обединена българска банка на 29 и 30 ноември и 3 декември 2007 г. Презаписването е приблизително 1.5 пъти, съобщават от банката.

Цената на пласиране бе определена на 9.04 лв. на акция (ценовия диапазон бе 9-13 лв.). Водещият мениджър на емисията и емитентът определиха тази цена с цел осигуряване на активна вторична търговия. Набраните средства от публичното предлагане, които ще постъпят в Агрия Груп Холдинг са 15.368 млн. лв.

Холдингът предложи за записване при условията на първоначално публично предлагане 1 700 000 броя нови, обикновени, безналични акции с право на глас, с номинална стойност 1 лв. всяка. Броят на акциите по удоволетворени лимитирани и пазарни поръчки е приблизително равен, като доминират институционалните инвеститори.

Акциите на дружеството, които ще се търгуват свободно на Българската фондова борса (фрийфлоут), ще са 25 % от капитала на дружеството. Очаква се акциите на Агрия Груп Холдинг да стартират предлагане на Българска фондова борса в края на месец януари 2008 г.

Заплащането на записаните акции започва от 5 декември 2007 г. Крайният срок за получаване на плащания за разпределените акции по набирателната сметка е до 7 декември 2007 г. Плащането се счита извършено от деня, в който набирателната сметка е заверена със съответната сума.

Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционната дейност на Агрия Груп Холдинг за периода 2007-2012 г. Привлеченият финансов ресурс ще повиши ликвидността на дъщерните му дружества, както и ще предостави възможности за развитие и разширяване на дейността им.