Агрия Груп Холдинг АД, с изпълнителен директор Емил Райков, сключи на 16 септември сделка за продажба на притежавания от него мажоритарен пакет от дялове (363 080 броя дяла на стойност 10 лв. всеки), съставляващи 99.20% от капитала на една от дъщерите си компании - Хлебозавод Корн ООД, за сумата от 6.5 млн. лв., информираха от публичната компания.

Продажбата е в резултат на прието на 15 септември решение на Съвета на директорите на холдинга.

Купувач по сделката е Йорк Скай ЕООД със седалище и адрес на управление Търговище.

Да припомним, че хлебопроизводството, което бе съсредоточено в продаденото дружество, бе едно от основните дейности, в които бяха съсредоточили дейността си от Агрия Груп Холдинг, заедно с агробизнеса, съхранение, преработка и търговията на зърно.

Със средствата от продажбата се предвижда да бъде обезпечено реализирането на част от инвестиционната програма на холдинга.

От компанията информират, че продажбата на притежаваните от дружеството дялове от капитала на Хлебозавод Корн ООД е продиктувана от увеличаващия се потенциал за развитие на дейността на компанията в направления производство на зърнени култури, експорт на зърно и производство на възобновяеми енергийни източници, като ефекта от този потенциал би могъл да бъде засилен чрез приоритетно насочване на усилията дружествата от холдинговата група в посочените направления.

Йорк Скай ЕООД до скоро притежаваше 9.0% от публичния холдинг, или 612 хил. акции. Справка в сайта на БФБ-София показа, че по време на извънборсовата сесия на 13 септември има прехвърляне на 612 хил. акции от капитала на Агрия Груп Холдинг АД при единична цена от 4.09 лв. Общата стойност на сделката е 2.5 млн. лв.

Акциите на Агрия Груп Холдинг поскъпват на БФБ-София с 6.41%, до 4.15 в. за лот. Изтъргуваният обем е от 500 книжа.