АИКБ: Защо под условие, защо по номинал?

1894
АИКБ: Защо под условие, защо по номинал?

Във връзка с представените на обществеността проект на дневен ред и проект на решения за извънредното общо събрание, предложени от страна на Министерство на финансите до акционерите на Българска фондова борса - София АД, а също така и в отговор на многократно отправяните покани в публичното пространство за изразяване на становище по този въпрос, Управителният съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) обсъди на свое заседание и прие следната позиция:

Като организация на емитентите в България, ние приветстваме придобиването от страна на БФБ-София АД на статут на публична компания. Убедени сме, че подобна стъпка ще способства както за подобряване на корпоративното управление на дружеството, така и за развитието на един по-ефективен, по-прозрачен и в крайна сметка по-успешен капиталов пазар. Усилия в подобна посока са от значение за всяка една от листваните и търгувани на този пазар публични компании, но в още по-голяма степен - за възвръщане доверието на инвеститорите към българския пазар.

Логиката на предлаганите от Министерството на финансите проекторешения предполага наличието на намерения за евентуално привличане в бъдеще на стратегически инвеститор, който чрез придобиване на контролен пакет от капитала на БФБ-София АД ще развие дружеството като модерна европейска борса, подкрепяща емитентите, регистрирали дългови или дялови емисии.


Естествено е положителното ни отношение към такъв процес, защото - освен всичко друго, това би представлявало продължение на една последователна и постоянна политика на АИКБ, водена през годините.

Управителният съвет на АИКБ, с председател Васил Велев, обаче намира за неуместно предложението за увеличение на капитала на БФБ-София АД, като това да стане под условие новоемитираните акции да бъдат по номинал записани само от Министерство на финансите. Предложението поражда много въпроси - защо под условие, защо по номинал, защо такова като размер увеличение, защо непосредствено преди придобиване на публичен статут.

Предполагаемите отговори не биха кореспондирали успешно с публичния статут на една компания, както и с усилията да се привлече качествен стратегически партньор.

Предполагаемите отговори са в пълна противоположност с идеологията на добрите корпоративни практики.

Като съавтор на Националния кодекс за корпоративно управление, при това разработен под патронажа на Българска фондова борса - София АД, категорично не подкрепяме подобно поведение и намираме за уместно да отбележим, че такива действия от страна на частен инвеститор биха били квалифицирани от инвестиционната общност като корпоративно бракониерство.

В най-голяма степен ни притеснява обаче въпросът как подобно поведение, при това от страна на държавна институция, ще се възприеме от инвеститорите при съществуващата криза на доверие.

Разбира се, има средства проекторешенията да бъдат коригирани своевременно. Изразяваме надеждата си, че присъстващите на извънредното общо събрание акционери ще отстоят добрите практики, като осигурят прозрачност и разбираемост за предвижданите промени, се казва в заключение в официалното становище на асоциацията.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Name
# 0
20:09 | 9 September 2010
Делистването на дружества не означава по-добра ликвидност и по-добър имидж на борсата. Напротив, делистването ще намали пазарната капитализация на българския капиталов пазар като цяло и мажоритарните акционери в такива дружества ще се опитват отново да се листват по начина, по който сега министерството на финансите се опитва да придобие 50 % плюс една акция от капитала на Българската фондова борса - София АД. Според мен трябва да се направи оптимизиране на критериите за различните сегменти на фондовата борса, както и да се увеличат холдинговите дружества, които да притежават мажоритарните пакети от акциите на по-малко ликвидните дружества. Възможно е и да се увеличи броя на сегментите на фондовата борса, на които да се търгуват дружества от сходни икономически отрасли. Подобно групиране на публичните дружества, според тяхвата дейност, ще улесни значително инвестиционната общност и намирането на информация за търговията с техните акции.
znaest
# 1
17:09 | 9 September 2010
abe kolegi,moly vi,rszberete go nai-posle-delistvaneto na nelikvidnite drujestva ne oznachava,che te stavat nepublichni.Naprotiv,Komisiyta e tazI,koyto trybvada da produlji da gi nadzirava kato publichni za da ne narushavat interesite na min. akzionerI. Bravo na Velev za stanovisteto za Borsata,ako imashe koi da go pokaje na Boiko moje I da stane obrat...
The name is important
# 2
16:09 | 9 September 2010
Новоемитираните акции не би трябвало да бъдат записвани по номинал само от Министерството на финансите. При всяко увеличение на капитала на всяко дружество всички акционери имат еднакви права по отношение на увеличението. Когато държавата, представлявана от Министерството на финансите, като мажоритарен акционер на Българската фондова борса - София, иска да увеличи дяловото си участие в дружеството, което ще се превърне в публично, плати за записаните акции по номиналната им цена, тогава ще се увеличи и дела на въпросния мажоритарен акционер. Поздрави на Българската държава и на нейния представител от Министерството на финансите на извънредното общо събрание на акционерите на Българската фондова борса - София АД. Специални поздрави и за екипа на Профит.Бг, както и на г-н В. Велев като представител на АИКБ. Делистването на дружества от борсата не може да се извърши според желанията дори и на г-н В. Велев. Прецакването на миноритарите се оказва доста трудно, особено ако притежават значителен брой акции.
vapros
# 3
14:09 | 9 September 2010
Nali tochno Velev bese nai-golemia propenent za delistvaneto na stotici drujestva ot borsata,za da mogata da prilagat sled tova uvelichenia na kapitala pod uslovia i vsichki dr. vratki na nepublichnite AD,za da precakat minoritarite,a sega e protiv tochno tova????!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg