Активите на най-новия договорен фонд на Карол Капитал Мениджмънт - Адванс Глобал Трендс надминаха един милион лева едва два месеца и половина след старта на публичното предлагане, съобщиха оттам за Profit.bg.

Нетната стойност на активите на фонда (НСА) към петък 16 септември 2011 г. достигна 1.113 млн. лв.

Фондът следва глобална стратегия, която позволява много добра диверсификация на портфейла, чрез възможност за инвестиция във всички класове активи - акции, облигации, недвижимо имущество и суровини.

Портфейлът се структурира чрез инвестиции в борсово търгувани продукти - ETFs, ETCs ETNs търгувани на развитите борси в Западна Европа. Адванс Глобал Трендс следва гъвкава стратегия на управление и структуриране на портфейла, която позволява на портфейла да има добро представяне както при позитивни капиталови пазари, така и при негативна пазарна среда и криза.

Целта на фонда е да предостави висока дългосрочна възвращаемост на инвестираните средства при контролирано ниво на риск. Стратегията на фонда е да следва текущата тенденция на финансовите пазари, като основната идея е портфейлът да е инвестиран винаги в активите, които в момента се представят най-силно.

Моделът е тестван на база исторически данни и резултатите показват, че той дава по-добра възвращаемост на портфейла от стандартната buy and hold стратегия. Стратегията и заложените в модела правила значително намаляват загубите при срив на капиталовия пазар и предпазват инвестицията от дългосрочен негативен пазар и криза.

От управляващото дружество предполагат, че интересът към Адванс Глобал Трендс е провокиран именно от гъвкавата стратегия на фонда и възможността за възвращаемост по-добра от тази на пазара на акции при едновременно контролирано ниво на риска.

„Моделът на Адванс Глобал Трендс даде навременен сигнал за излизане на голям процент кеш и това предпази портфейла от големи загуби при драстичния спад на световните капиталови пазари през август тази година" каза портфейлният мениджър на фонда Катерина Атанасова. Стратегията за месец септември остава дефанзивна.

Портфейлът на Адванс Глобал Трендс ще бъде инвестиран до 45-50% в инструменти с фиксирана доходност - американски и западно-европейски държавни облигации и суровини - ценни метали и селскостопански стоки. Останалата част от 50-55% ще бъде в кеш и срочни депозити.

До края на месец септември 2011 г. инвеститорите могат да запишат дялове във Адванс Глобал Трендс без да плащат такса за записване.