Активите на първия в страната борсово търгуван фонд достигнаха 853 хил. лв. само за два дни. Дебютът на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF бе във вторник (27 септември).

Само за ден бе преодоляна границата от 500 хил. лв. активи, а във втория ден бяха добавени още близо 300 хил. лв.

Инструментът ETF (Exchange-traded fund) представлява борсово търгуван фонд от отворен тип, който влага средствата, събрани от инвеститорите, в акции на компании от определен индекс, сектор или друг актив, който следва. В случая с Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF това са акции на компаниите от индекса SOFIX.

В края на вчерашния ден общите вложения в Софарма са за близо 121 хил. лв., а в Адванс Терафонд АДСИЦ – за 106 хил. лв. Третата по големина инвестиция за момента е Химимпорт – малко над 93 хил. лв.

Доходността на инструмента следва тази на актива, в който се инвестира – т.е. ако българският пазар поскъпне, дяловете на фонда биха увеличили пазарната си стойност.

Това е единственият фонд у нас, чрез който български и чуждестранни инвеститори могат да получат цялостна експозиция към българския пазар само с един инструмент на борсата.