От началото на 2007 г. активите, управлявани от КД Инвестмънтс, бележат нарастване от 5.48 млн. лв., или 80.69%, и по данни на Българска фондова борса вече са 12.275 млн. лв.

Общо 6.841 млн. лв. са съсредоточени в КД Пеликан, а съответно 4.237 млн. лв. и 1.196 млн. лв. в ДФ КД Акции България и ДФ КД Облигации България.

Най-голям ръст от началото на 2007 г. бележи високодоходният „КД Акции България”, който е постигнал ръст в стойността на активите си от 313%, като реализираната доходност за периода е 31.94%, а за последните 12 месеца тя възлиза на 66.14%.

Новото през последните 2 седмици, както съобщи Янко Николов – Изпълнителен директор на КД Инвестмънтс е, че дружеството е предприело мерки за увеличаване на процентното участие на акции от чужди пазари в портфейла на „КД Акции България”. В настоящия момент този дял е около 15%, съставен от инвестиции на борсите в Париж, Франкфурт и Загреб и предстои увеличение, в сравнение с 6% от края на юни.

„На мнение сме, че тази промяна в географското разпределение на портфейла ще бъде от полза най-вече за институционалните инвеститори, за които българският пазар е вече недостатъчен.”
Това важи най-вече за пенсионни фондове, застрахователни компании, здравно-осигурителни дружества и различни холдингови структури. Те биха спечелили от това, че КД Груп е участник на регионалния финансов пазар и така чрез високодоходния КД Акции България, биха имали по-голяма експозиция на външни пазари при по-ниско ниво на риск, отколкото ако участват директно.”, заяви Янко Николов.

Справка в шестмесечния отчет на високодоходния КД Акции България показва, че договорният фонд има инвестиции в Deutshe Telekom, Commerzbank, както и френските Vinci и BNB Paribas.

Общо 70.51% от активите на КД Акции България, по данни към 30 юни, са инвестирани в акции, докато други 4.47 на сто в облигации. Процентното изражение акции/облигации при КД Облигации България е 19.19 и 34.72 на сто, докато при КД Пеликан то е съответно 48.66 и 17.64 на сто. Инвестиционното дружество има открити четири позиции в Германия – Deutshe Bank, BMW, Allianz и Commerzbank.