Акциите от финансовия сектор и строителството имат най-голяма тежест в портфейла на Договорен фонд ЮГ Маркет Максимум, организиран и управляван от Юг Маркет Фонд Мениджмънт.

По данни от началото на месеца нетната стойност на активите на фонда възлизат на 2.242 млн. лв., като отчитат ръст от 135.11% спрямо края на 2006 г. Делът на финансовите и строителните компании е съответно 12.42 и 12.24% от общите активи.

С над 10% са още акциите на холдинговите компании (10.95%), докато Машиностроенето и Металургия и металообработване заемат респективно 8.60 и 6.79% от активите.

Паричните средства и техните еквиваленти представляват 362 хил. лв., или 16.16 на сто, докато в облигации и срочни депозити са инвестирани 8.04 на сто от активите към 1 Юни.

ХД Пътища и Химимпорт са компаниите с най-голяма тежест в портфейла на ДФ ЮГ Маркет Максимум, съответно 8.72 и 5.99%, следван от Топливо АД с 4.24%. В топ 5 попадат още Актив Пропъртис АДСИЦ и Монбат, където са инвестирани 89 хил. лв. и 86 000 хил. лв., представляващи 4.00 и 3.89% от активите на фонда.

Общо в акции и права ДФ ЮГ Маркет Максимум е инвестирал 75.66% от активите си.

Фондът е с рисков профил, като от началото на годината постигнатата доходност е 25.92%. За последните шест месеца инвеститорите във фонда имат 36.36% доходност.

През последните месеци колективните инвестиционни схеми успяха да акумулират значителен финансов ресурс и към момента активите на договорни фондове (ДФ) и инвестиционни дружества (ИД) са на път да преминат психологическата граница от половин милиард лева, сподели за Profit.bg Гено Тонев, портфолио мениджър на ДФ ЮГ Маркет Максимум.

Очаквам през следващите две-три години темповете на растеж да се запазят и не бих се изненадал, ако след година активите на колективните инвестиционни схеми (КИС) надхвърлят 1 млрд лева, сподели още Тонев.

Тази цел е напълно постижима, имайки предвид перспективите пред българската икономика и нарастващите доходи на населението. Рано или късно взаимните фондове ще се превърнат в основните играчи на фондовия пазар у нас, като искрено се надявам дотогава самият той да е еволюирал достатъчно, за да понесе финансовата им мощ, допълни Гено Тонев.