Общото събрание на акционерите на „Индустриален холдинг България” АД взе решение капиталът на дружеството да бъде увеличен от 26 254 040 лева на до 43 756 733 лева, чрез издаване на до 17 502 693 броя нови обикновени безналични акции с право на глас с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 2.40 лева.

Съглaсно Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на общото събрание за увеличаване на капитала – 12 септември 2007 г..

Увеличението на капитала на холдинга ще стане, като срещу всяка съществуваща към края на посочения срок акция се издава едно право. Всеки три права дават възможност за записване на две нови акции по емисионна стойност. Всяко лице може да запише такъв брой акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права умножен по 2/3.

Капиталът на дружеството ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и платени най-малко 15 млн. акции с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност от 2.40 лева всяка една, в който случай капиталът на дружеството ще бъде увеличен само със стойността на записаните акции. Не е възможно отклонение над горната граница на заявения за набиране капитал.

Акционерите на ИХБ определиха Първа финансова брокерска къща за инвестиционен посредник и мениджър на новата емисия акции.

Увеличаването на капитала на ИХБ ще бъде реализирано с цел да се финансират инвестиционни проекти на дъщерни дружества, като средствата ще се насочат основно в морски транспорт и пристанищна дейност.

Днес по позицията бяха изтъргувани 8309 акции на нива от 12.50 и 12.79 лв. за брой.