Акционерите на Медика (

) ще решават на насроченото за 24 април ОСА за увеличаване на капитала на дружеството за сметка на неразпределена печалба чрез издаване на нова емисия акции в съотношение 29 нови акции за всяка 1 акция от настоящия капитал на дружеството, гласи корпоративно съобщение на сайта x3news.

Проектът за решение предвижда увеличаване на капитала от сегашните 335 623 лв. на 10 068 690 лв. със собствени средства на дружеството чрез превръщане на част от печалбата в капитал, за сметка на неразпределена печалба от минали години. За целта ще бъдат издадени нови 9 733 067 акции с номинална стойност от 1 лв.

Новите акции, които се издават, се разпределят безплатно между акционерите, съразмерно на участието им в капитала до увеличаването му. Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на общото събрание за увеличаване на капитала. Упълномощеният инвестиционен посредник за обслужване на увеличението на капитала ще бъде Първа Финансова Брокерска Къща.

На събранието акционерите на Медика ще гласуват и други важни точки. Една от тях е обсъждането за заделяне на 335 623 лв. за дивидент, което прави по 1 лв. на акция. Предвижда се останалите 981 872.95 лв. от печалбата на компанията за 2007 г. да се задели към неразпределената печалба.

Акционерите ще гласуват и решение за изработка на лекарства под търговски марки на Софарма (

), с възложител Софарма и изпълнител Медика. Стойността на сделките по договора за възлагателно производство се очаква да бъде 20 млн. лв. Договорът е петгодишен със срок на действие до 31 декември 2012 г.

Дневният ред на ОСА предвижда да се гласува и закупуване на готова продукция и стоки на Медика (продавач) от Сфарма Трейдинг (купувач) и продажбата им на трети лица. Стойността на договора не е упомената в доклада. Сделката е в полза на Медика и купувача Софарма Трейдинг (

). Договорът се сключва за срок от 1 година до 4 януари 2009 г.

Ще се гласува и наемане на площи в офис център България 2000 в София, пл. „Йоан Павел II" 1 от Медика. Стойността на договора също не се оповестява в доклада, като Дарик Имоти България ще е наемодател. Договорът се сключва до 31 декември 2008 г.

Акционерите ще гласуват и избирането на Огнян Донев като член на НС на мястото на Правин Банкер.

Право на глас в ОСА имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни преди датата на ОСА или към 10 април. Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА, е 8 април.

При липса на кворум събранието ще се проведе на 12.05.2008 г. от 10.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.