Общото събрание на акционерите на Спарки АД Русе ще гласува за осъществяването на вторично публично предлагане на акциите на дружеството и за допускането им до търговия на "Българска фондова борса - София" – АД, става ясно от съобщение в последния брой на Държавен вестник.

Решението ще се гласува след месец или на 27 юли 2007 г.

Само преди седмици акционерите на компанията взеха решение за увеличение на капитала от 1 млн. лв. на 3 млн. лв.

Предметът на дейност на дружеството включва производството на косачки, силажокомбайни, мотокари, валяци, възли и екипировка.

Спарки България АД, собственост на Станислав Петков и Петър Бабурков, които са в управлението на компанията, притежава 97.5% от дружеството.

Дружеството разполага с предприятие в Русе, създадено, след като през 1997 г. германската група "Спарки груп" (Sparky group) закупи тогавашния завод за кари и багери "Георги Димитров".

Към момента в дружеството работят над 500 души, като към момента предприятието е и един от водещите работодатели на територията на общината.

За периода 1997-2006 дружеството е осъществило инвестиции за 10 млн. евро в нови технологии, оборудване и обучение на персонала.

Плановете на компанията за периода 2007-2010 година включват инвестиции на стойност за над 23 млн. евро за изграждане на нов завод, оборудван с най-модерна техника, производствени линии и внедряване на нови технологии, както и за ново високо технологично оборудване и машинен парк.

Дружеството е с утвърдени пазари на селскостопанска техника в Русия и Източна Европа, като към момента е в процес на на сертифициране по ISO 9001.