Златни пясъци АД (

) свиква извънредно ОСА на 8 февруари от 10.00 ч. в гр. Варна, курортен комплекс Златни пясъци, в залата на хотел Адмирал, съобщават от Българска фондова борса. Дневният ред на събранието включва две основни точки.

Първата точка включва овластяване на управителния съвет за извършване на сделка, регулирана съгласно чл. 114 от ЗППЦК, с активи на дружеството. Става дума за сключване на договор за покупко-продажба на 1/2 идеални части от собствен на дружеството недвижим имот, намиращ в гр. Варна , к. к. „Златни пясъци", като купувач се явява мажоритарният собственик на публичната компания фирма Златни АД.

Пазарната оценка на имота е 2 057 500.00 лв. без данък върху добавената стойност съгласно приложена оценка, изготвена от оценителя Булекс Консулт ЕООД. Предложена цена на сделката – 631 200 евро с ДДС или под 1 262 400 лв.

Втората точка от дневния ред предвижда гласуване на решение за встъпване в дълга на акционер на дружеството по договор за банков кредит. Според приложения Доклад на Управителния съвет на Златни пясъци АД, сделката е със следните параметри: встъпване в дълга С Травел АД към Корпоративна Търговска банка АД съгласно договор за банков кредит от 3 октомври. С Травел АД, притежаващо 20.39% от капитала на Златни пясъци АД според справка в Апис, е сключило с КТБ договор за банков кредит в размер на 5 000 000 евро.

За целта от С Травел АД са предоставили свое имущество за обезпечаване па задълженията си по договора. По искане на банката, в договора за кредит в включена уговорка публичното дружество Златни пясъци АД да встъпи в дълга на С Травел АД към банката.

С договора С Травел АД е поело задължение като акционер в публичното дружество да предложи на общото събрание на акционерите на търгуваното на БФБ дружество да встъпи в неговия дълг към банката, при условие че до провеждането на ОСА дългът не е погасен.

Право на глас в ОСА имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни преди датата на ОСА, или към 25.01.2008 год.

Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА, е 23.01.2008 год.

Днес акциите на морското дружество поскъпват с 5.87%, до средните 15.88 лв. и обем от 126 изтъргувани книжа.