С ръст от 8.40% и обем от 17 257 изтъргувани книжа екипът на Profit.bg избра Енемона за „Акция на деня". Цената на затваряне е 11.60 лв., което ще рече, че през 2009 г. акцията на дружеството поскъпва с 65.48%.

За периода от началото на вторичната търговия с акциите на Енемона (23 януари 2008 г.) до днес книжата й губят 32% от стойността си.

Последните новини около дружеството са свързани с подписания на 28 август договор с БНТ. Става дума за изграждане на апаратно-студиен комплекс на държавната телевизия в Националния-радиотелевизионен център.

Общата стойност на проекта възлиза на над 6.5 млн. лв. без ДДС. Срокът на изпълнение е 6 месеца от датата на подписване. Апаратно-студиен комплекс 1 на БНТ е 4-етажна сграда, разположена на бул. Цариградско шосе 111, в район Младост.

В началото на август стана ясно, че Енемона е подписала и договор с ТЕЦ Марица Изток 2 за изграждане на инсталации за обезводняване на гипса от сероочистките на първите шест блока в топлоелектрическата централа. В клаузите на споразумението са включени и доставка и монтаж на съоръжения и оборудване. Очаква се инсталациите да са готови в средата на следващата година.

Стойността на договора е 25 млн. евро, като 70% от финансирането на проекта се осъществява със средства от Международен фонд „Козлодуй", който се администрира от ЕБВР. Безвъзмездно предоставените от фонда средства в размер на 19.5 млн. евро ще се насочат към опазване на околната среда, а именно за изграждане на инсталацията и помпена станция.

Енемона приключи първото полугодие на 2009 г. с 6.92 млн. лв. консолидирана печалба, което е повишение от над 34% за година. Нетните приходи от продажба, на консолидирана база, се покачват с 85%, до 84.32 млн. лв. Повишението при разходите по икономическите елементи е от 97%, на 74.42 млн. лв.