Седмицата стартира на положителна територия за индексите, до голяма степен благодарение и на позитивното настроение обляло фондовите пазари в САЩ в края на изминалата седмица, както и тези в Европа днес.

Родните индекси регистрираха повишения за деня. SOFIX добави над 1%, докато широкият BG40 се повиши с едва 0.5%.

Поскъпване отбелязаха почти всички сини чипове, като най-голямо бе регистрирано при акциите на финансовите институции.

За акция на деня обаче можем да посочим Еврохолд България.

По позицията се изтъргуваха над 111 хил. акции, което доведе до ръст от над 4%. Последната сделка, при която се сключи сделка бе при ниво от 1.56 лева за брой, а най-високата за деня цена бе при 1.619 лева.

Безспорно можем да кажем, че зад повишението до голяма степен стои новина, че дружеството е продало на 9 октомври 100% от участието си в дъщерното Авто Юнион Център ЕООД на Bluehouse LP.

Предметът на дейност на продадената компания е управление на активи с фокус към инвестиции в недвижимите имоти на пазарите от Югоизточна Европа, информираха от Еврохолд. Чрез три фонда Bluehouse управлява активи в размер на 320 млн. евро. Към този момент фондът е инвестирал в над 20 офисни, жилищни и индустриални проекта.

Общата сума на сделката е 27.3 млн. евро, като част от средствата ще бъдат използвани от Еврохолд за пълно и предсрочно погасяване на кредит в размер на 16.8 млн. евро, отпуснат от Пиреос Банк България за построяването на офис комплекса.

Счетоводната печалба от сделката за Еврохолд е в размер на 7.0 млн. евро. Оставащата сума от 10.5 млн. евро след погасяването на банковия заем ще бъде използвана, за да подкрепи проектите на холдинга в трите основни направления, където оперира - застраховане, лизинг и продажба на автомобили.