След опита за поскъпване на SOFIX от около 360 пункта през август до 395 пункта през септември, станахме свидетели и на втори опит да преминем 400 пункта, който се оказа неуспешен.

„Нивото от 400 пункта е изключително важно ниво на съпротива, което действаше като подкрепа през изминалата година, не бе преодоляно и съвсем логично през последния месец и половина се наблюдава значително поевтиняване", коментира Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт в месечния си коментар.

„Повечето инвеститори не обръщат внимание на тренда, който в момента е низходящ, както и на важните нива, който трябва да се наблюдават", допълни Николов.

Според него „хората винаги намират повод да купуват, независимо дали са отчетите или свързани с компаниите новини, който се очаква да дадат позитивно влияние. Купувайки обаче под ключово ниво, това те превръща в един наивен бик на пазара".

„Повечето аргументи, изтъквани от пазарните участници в момента е, че чуждестранните пазари са във възходящ тренд, което трябва да се отрази и на родната борса". Според мен, заяви Николов този факт е негативен за нас, тъй като първоначално погледът на инвеститорите ще е насочен първо към по-ликвидните пазари.

Основното винаги е трендът, а новините са тези, който потвърждават тренда.

През изминалата седмица след като SOFIX поевтиня до 360 пункта, излезе новината, че правителството има намерение да прехвърли активите на професионалните пенсионни фондове към НОИ, което се изтълкува като негативна новина и понижението продължи.

Краткосрочният тренд в момента е надолу, като не са изключени и значително по-ниски цени. Разумно е да не се правят опити да се „хване дъното" и да се влезе тогава, когато тренда се промени, а това означава SOFIX да мине 400 пункта, заключи Николов.