С най-добри шансове за силно представяне в региона на Източна Европа през 2015 г. е пазарът в Румъния, следван от този в Сърбия, според прогнозата на Карол Капитал Мениджмънт за регионалните пазари през първото шестмесечие на 2015 г.

Перспективите пред останалите пазари в региона са по-скоро негативни, смятат анализаторите.

В Русия и Украйна продължава да стои рискът от по-нататъшна сериозна обезценка на местните валути, а текущата тенденция при акциите в България и Хърватия е леко негативна.

Перспективи пред SOFIX

Началото на 2014 г. бе силно за българските акции и SOFIX поскъпна до 625 пункта. Последвалата консолидация между 580 и 620 бе пробита отдолу през юни и това зададе негативен тон на търговията през втората половина на годината.

В началото на 2015г. индексът премина и под психологически важното ниво при 500 пункта. “Текущо, трендът е низходящ и очакваме поевтиняване към зоната 460/435“, смята Александър Николов.

Само поскъпване над 565 ще потвърди, че корекцията от върха от 2014 г. е вече завършила и в такъв случай може да очакваме доста силно поскъпване към 700 пункта, прогнозират експертите.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.