Албена излиза на печалба поради продажба на акции

708
Албена излиза на печалба поради продажба на акции

За полугодието на 2009 г. Албена АД отчита счетоводна печалба преди данъци в размер на 7.798 млн. лв., т.е. с 18.733 млн. лв. подобрение на финансовия резултат спрямо предходната година, което се дължи на реализираната печалба от продажба на акции и по-ниските лихви по кредити за периода. Авансово внесеният данък печалба е 521 хил. лв.

Финансовият резултат към второто тримесечие е печалба в размер на 7.277 млн. лв. Спрямо предходната година (загуба от 11.676 млн. лв.) е реализиран по-добър резултат с 18.953 млн. лв.

Приходите от дейността за периода са в размер на 15.325 хил. лв., с 3 711 млн. лв. по-малко от предходната година. Това се дължи на намалението на приходите от продажби с 3.119 млн. лв., поради по-слабия интерес от страна на чуждестранните туристи, свързан с финансовата криза и очакванията за по-слаб туристически сезон. Към 30 юни 2009 г. има реализирани 13% нощувки по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

През второто тримесечие в резултат на продажбата на притежаваните от „Албена"АД 2 224 335 броя акции от капитала на „Албена Инвест Холдинг", Дружеството реализира печалба от 17.008 млн. лв.

Общо разходите за дейността на „Албена" АД към второто тримесечие на 2009 г. са в размер на 22.796 хил.лв., с 4.634 млн. лв. по-малко спрямо същия период на предходната година. Понижението на размера на разходите се дължи на реализираните по-малък брой нощувки, както и на предприетите мерки за ограничаване на разходите в дружеството по всички техни пера.

Значителен ръст се отбелязва в разходите за амортизации - с 1.048 млн. лв., което се дължи на нововъведените в експлоатация активи, свързани с инвестициите на дружеството през предходната година.

Финансовите разходи представляват разходи за лихви, които намаляват значително поради по-ниските нива на юрибора, производни на който са лихвените проценти в договорите за кредит на „Албена" АД- намалението към второто тримесечие на 2009 г е с 1.699 млн. лв.

Последната сделка по позицията е на цена от 31.9 лв. за акция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg