Албена АД преговаря с чуждестранен инвеститор за продажбата на ваканционния комплекс "Бялата лагуна", чийто собственик е акционерното дружество, съобщи изпълнителният директор на туристическата компания Красимир Станев, цитиран от БТА.

По неговите думи кандидат-купувачът има сериозни инвестиционни намерения, част от които вече е реализирал в Североизточна България.

"Бялата лагуна" разполага със 7 000 стаи. Курортът е разположен върху терен от 1 400 декара край Балчик, поясни Красимир Станев. Той коментира, че до месец и половина-два ще стане ясно дали сделката ще бъде сключена. Интересът на акционерите е защитен при водените прегови, допълни изпълнителният директор на Албена АД.

Курортът очаква да посрещне над 200 000 летовници, които да реализират около 1 900 000-2 000 000 нощувки през новия туристически сезон.

В комплекса в момента почиват около 10 000 - 11 000 туристи, съобщи шефът на акционерното дружество. По неговите думи от старта на сезона гостите са с около 15 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Красимир Станев коментира, че и през това лято продължава тенденцията на отлив на немски туристи. Бурната строителна дейност по Черноморието уплаши гостите от почивка през април, май и юни, допълни изпълнителният директор на Албена АД. Според него държавата не отделя достатъчно средства за реклама на черноморските курорти, а закриването на българските туристически представителства в чужбина преди години също е оказало негативен ефект.

През този сезон се очаква ръст на туристите от Скандинавия, Русия, Румъния и други страни от Източна Европа, съобщиха от Албена АД. Потенциалът на руския пазар обаче е два-три пъти по-голям от възможностите, които се реализират в момента, смята Красимир Станев.