Главният изпълнителен директор на "Кремиковци" Александър Томов очаква до две-три седмици, най-много до месец, проблемът с комбината окончателно да бъде решен.

Въпросът ще се реши и в Лондон, той се решава и на наша територия - в смисъл, че ние трябва да гарантираме инвеститорите и техния интерес, каза на пресконференция Томов. Той допълни, че ако има интерес и инвеститори, "Кремиковци" ще се развива възходящо.

Александър Томов заяви, че служители на партията "Ред, законност и справедливост" през последните няколко дни са заплашвали служителите на дружеството с искане да получат информация. Тъй като очевидно те не са я получили, днес е налице този пасквил, каза Александър Томов по повод изнесената по-рано днес от лидера на партията Яне Янев информация за комбината.

Прамод Митал няма капацитет да преговаря по сделки за продажба на "Кремиковци" АД, нито на завода, нито на материалните активи.

Това пък е официалното становище на QVT Fund LP, един от най-големите притежатели на облигации на дружеството, съобщи Анна Кръстева от PR Media Agency, цитирана от БТА.

Причината за това са неустойките, дължими от Прамод Митал за облигационния заем от 325 млн. евро, който е получил през 2006 г. Запорът на акциите е следствие от нарушаване на техническите клаузи за условията по облигациите, се посочва в становището. Притежателите на облигации са в напреднал стадий за приключването на процеса да получат контрол над собствеността на "Кремиковци" АД и на авоарите на дружеството, в случай че облигациите не бъдат изплатени обратно.

Управляващите органи на "Кремиковци" АД са известени от Law Debenture - попечител на собствениците на облигации, за възможността за запор на акциите поради неспазване на поетите ангажименти към кредиторите. "QVT Fund LP твърдо вярва, че бъдещето на "Кремиковци" АД може да бъде спасено след конструктивен тристранен диалог между заинтересованите купувачи, правителството и собствениците на облигации", коментира Анжело Москов - партньор в QVT Financial, пише в съобщението.

През 2006 г. Прамод Митал взима облигационен заем от 325 млн. евро, а попечител на емисията е британската компания Law Debenture Trust Corporation. Компанията защитава интересите и правата на собствениците на облигации. Заемът е със седемгодишен падеж. Договорът е сключен при изключително строги условия и задължения от страна на получателя на заема. В документа има клауза "промяна на управлението" при констатиране на неправомерни действия от страна на управляващите органи на "Кремиковци" АД.