„Алфа финанс холдинг” АД и HYPO Investmentbank AG (Австрия) подписаха споразумение за дългосрочно сътрудничество в областта на финансовите услуги. Стратегическите цели на партньорството между българския холдинг и австрийската финансова група са да предоставят съвместно висококачествени финансови услуги в България, Македония и други страни от Югоизточна Европа.

Партньорите предвиждат създаване и бързо развитие на банка от нов тип в България, фокусирана само в няколко бизнес направления. Бъдещата банка ще се занимава с финансиране в публичния сектор, инфраструктурни проекти и такива с недвижими имоти, сливания и придобивания, корпоративно банкиране, съобщиха от компанията за Profit.bg.

Чрез партньорството ще бъде постигната синергия между иновативни и опитни български финансисти и стабилна и ресурсна австрийска банка с отлично ноу-хау във финансирането на публични и инфраструктурни проекти.

„Сътрудничеството ни с реномирана и солидна банка като HYPO Investmentbank AG ще добави стойност към дейността ни в услуга на клиенти, партньори и общество, - коментира Иван Ненков, главен изпълнителен директор на „Финансиа груп”, финансовото подразделение на „Алфа финанс”.

„Много добър знак за България е, че обявяваме подобна сделка в разгара на световната финансова криза. С това партньорство ще увеличим мащаба и обхвата на дейност и ще обединим ресурси за реализиране на приоритетни проекти в региона”, допълни той.

Сделката е комплексна и предвижда HYPO Investmentbank AG да придобие чрез увеличение на капитала миноритарен пакет от акциите на „Финансиа груп” АД. Следващата стъпка ще бъде съвместно кандидатстване за банков лиценз, като австрийската институция ще бъде с мажоритарно участие в бъдещата банка в България.

Същото процентно участие на австрийската група се предвижда в македонската „Капитал банк” АД, Скопие, чийто капитал също ще бъде увеличен. Това ще осигури допълнителен ресурс за развитието на иновативни финансови услуги. Сделките ще приключат след получаване на всички регулаторни одобрения.